Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oude bekende Mart Vuik weer actief

  Oude bekende Mart Vuik weer actief

  Politie Eenheid Noord-Nederland waarschuwt mensen voor een oude bekende van Opgelicht?!. Hij flest een hotel in het Groningse Bad Nieuweschans waar hij onder een valse naam een kamer boekt. Ook troggelt hij honderden euro’s af van een kerk en verduistert hij een huurauto.

  Opgelicht weet te achterhalen om wie het gaat, namelijk de inmiddels 55-jarige Mart Vuik. Een oude bekende die van geen ophouden weet. Diverse gevangenisstraffen mogen niet baten. De kans op herhaling is volgens de rechter groot. En zo blijkt. De redactie krijgt diverse meldingen over mensen die recent in de mooie praatjes van Vuik getrapt zijn. Zo was hij onder een valse naam actief op een site van een relatiebemiddelingsbureau. Hij geeft zich uit als schilder maar na het incasseren van een voorschot is de kans groot dat hij zich vervolgens niet meer laat zien.

  Oudewater

  In Oudewater huurt hij het achterhuis van de boerderij van Harry van der Voort. Harry weet met wie hij te maken heeft. Dit is voor hem geen reden Mart geen kans te geven. Resultaat: 6000 euro schade. Mart blijkt de nodige mensen om zich heen te hebben verzameld die zijn mooie verhalen kracht bij zetten. Hierdoor loopt Harry in de val. Mart komt met de sterkste verhalen. Zo zegt hij een geldtransport te hebben overvallen in Frankrijk. Hierdoor heeft hij miljoenen vergaard.

  Paranoïde

  Opvallend is hoe alert, of beter, paranoïde Mart is. Als Van der Voort door een vriend het erf van de boerderij laat filmen door een drone, gaat Mart er als een haas vandoor. In een niet betaalde huurauto. Deze auto weet Mart te bemachtigen door zich bij een garage voor te doen als koper. Hij bestelt zonder schroom een nieuwe auto. Om de periode tot de levering te overbruggen, bedingt hij een tijdelijk voertuig. Deze betaalt hij niet om vervolgens ook de gekocht auto niet af te nemen.

 • Ook interessant