Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Opnieuw aangehouden

  In het voorjaar van 2014 wordt Den H. door de Belgische politie aangehouden wegens de vele aangiften die Belgische ondernemers en particulieren tegen hem gedaan hebben.

  Voor café de Beiaard huurde Den H. talloze aannemers en leveranciers in, maar betaalde nooit. Ook personeel heeft hij geen cent loon betaald. Daarnaast ‘koopt’ of ‘huurt’ hij veelvuldig prachtige, vrijstaande huizen en krijgt met mooie verhalen snel toegang tot de woning. Als Joost eenmaal in de woning getrokken is, wordt er niets betaald en moeten de huiseigenaren veel moeite doen om hem en zijn familie er weer uit te krijgen. Talloze panden heeft hij zo al met forse huurschulden achter zich gelaten.

  Eind 2014 wordt hij vrijgelaten onder voorwaarden. Hij heeft zelfs een tijdje met een enkelband gelopen. Joost wacht zijn proces in België niet af, hij vertrekt weer naar Nederland.

  Woonruimte

  Den H. reist met zijn gezin en schoonouders richting het Noorden van het land. Ook daar zijn inmiddels de nodige slachtoffers gevallen. Zo hebben ze geprobeerd zonder te betalen uit een hotel te vertrekken. De familie is continue op zoek naar woonruimte. Ze kloppen bij de gekste plekken aan om te verblijven, zoals een bedrijfspand. Wat opvalt is dat Joost met alle voorwaarden akkoord gaat. Hij zegt toe de borg snel te betalen, als hij maar vast de sleutel mag ontvangen. De eigenaar geeft geen sleutel zolang er geen borg gestort is. Den H. vangt bot. Hij probeert het later nog eens via een makelaar, maar ook die heeft snel genoeg zijn bedoelingen door.

  Ook vakantieparken weet Joost te vinden. Wekenlang verblijft hij in een huisje, maar hij vertrekt voordat hij de kosten voor gas, water en licht voldaan heeft. Een ander vakantiepark blijft met een onbetaalde factuur van een paar honderd euro achter omdat er niet betaald wordt voor overnachtingen.

  Auto’s

  Ook autobedrijven krijgen bezoek van Den H.. Hij probeert auto’s mee te krijgen, en later pas te betalen. Joost hangt grootste verhalen op over zijn vermogen. Als men googlet op zijn naam, valt hij bij veel zaken door de mand en geeft men geen vervoersmiddel mee.

  Aanhouding

  Den H. wordt op 14 februari j.l. aangehouden op een vakantiepark. Hij wordt verhoord voor een aantal oplichtingszaken. Hiervoor zal hij zich moeten verantwoorden bij de rechtbank.

  Deze aanhouding lijkt weinig indruk te maken, want er blijven verhalen van gedupeerden binnestromen. Zo probeert hij weer een woning in een Gronings dorp te kopen. Door de vraagprijs te bieden en het vertellen van mooie verhalen lukt het hem snel in die woning te trekken. Eerst zal het huis gehuurd worden; later pas gekocht. Zodra de eigenaar ontdekt wie er in zijn woning zit, start hij een ontbindingsprocedure. Als de familie na weken vertrekt, blijft de eigenaar achter met forse rekeningen van o.a. gas, water en licht.

  Joost geeft via zijn advocaat aan dat hij graag met ons in gesprek wil, omdat het volgens hem allemaal anders zit. Als we hem aanspreken, kiest Den H. toch weer het hazenpad.

  Strafzaak

  Op 20 mei werd de strafzaak tegen Den H. in Turnhout inhoudelijk behandeld.

  Hij wordt vervolgd uit hoofde van valsheid in geschriften en het gebruik ervan, evenals oplichting. De schade die Joost daar veroorzaakt heeft, loopt richting een miljoen euro. Volgens de Belgische aanklager blijkt hij onder meer gebruik gemaakt te hebben van valse overschrijvingen, een valse firmanaam, BTW-nummer en door zich voor te doen als eigenaar van een denkbeeldige firma om de benadeelden op te lichten. Tevens worden feiten van poging tot oplichting en misbruik van vertrouwen weerhouden.

  Op 17 juni is den H. door de rechtbank in Turnhout bij verstek veroordeeld tot een celstraf van 40 maanden. Omdat Den H. bij verstek veroordeeld is, dus niet in de rechtbank aanwezig was tijdens de uitspraak en omdat hij zich niet meer laat zien in België, lijkt het erop dat hij deze celstraf voorlopig ontloopt.

 • Ook interessant