Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichter gehandicapten en bejaarden opgepakt

  De politie heeft dinsdag rond het middaguur op de Leeghwaterlaan een 54-jarige oplichter uit Kaatsheuvel opgepakt. De man wordt ervan verdacht vanaf medio februari 2009 tot heden in ieder geval vijf mensen te hebben opgelicht. De man lichtte in verschillende hoedanigheden met name bejaarden en gehandicapten op.

  Incidenten

  Op 19 februari 2009 volgde hij een 86-jarige Bosschenaar die naar zorgverzekeraar VGZ ging om een financiële kwestie te regelen. Voor het slachtoffer weer thuis was, meldde de verdachte zich bij diens woning en gaf zich daar uit als medewerker van het VGZ. Hij vertelde dat er een computerstoring was geweest en dat de gegevens van de bejaarde man verloren waren gegaan. Hij wist daarop bij een huisgenote o.a. het burgerservicenummer en andere gegevens los te krijgen. Hij was van plan om daar een lening van zichzelf mee af te gaan lossen.

  Op 26 februari 2009 gaf hij zich uit als medewerker van Arriva. Zijn slachtoffer, deze keer een 83-jarige Bosschenaar, viel toen hij de bus wilde halen op het Stationsplein en raakte gewond aan zijn hand. De verdachte sprak daar zijn slachtoffer voor het eerst aan. Toen de man uiteindelijk bij zijn woning in een verzorgingstehuis aan het Sweelinckplein aankwam, dook daar de verdachte weer op. Hij vertelde medewerker van Arriva te zijn en de man te willen helpen. Bij zijn 'hulp' wist hij ongeveer €100 uit de portemonnee van het slachtoffer te halen.

  Op 28 februari 2009 bezocht hij in de hoedanigheid van iemand van de gehandicaptenzorg een 54-jarige lichamelijk gehandicapte Bosschenaar aan de Copernicuslaan. Hij stelde hem voor voor een bepaald geldbedrag alle thuiswedstrijden van Ajax te bezoeken. Het slachtoffer zou daarbij gehaald en gebracht worden. Tijdens het gesprek pakte hij een tasje van de man en wist €70 te ontvreemden.

  Op 16 maart 2009 bezocht hij een 51-jarige aan de rolstoel gekluisterde Bosschenaar en gaf zich uit als maatschappelijk werker uit Breda. Hij bood het slachtoffer voor een bedrag van €150 een vakantie aan in de Kempervennen. Na betaling hoorde de Bosschenaar niets meer en was zijn geld kwijt.

  Op 4 mei 2009 sprak de verdachte in het winkelcentrum de Helftheuvelpassage een 65-jarige gehandicapte Bossche aan. De man volgde de vrouw naar haar woning aan de Marconistraat, pakte ongevraagd haar boodschappen en liep haar woning in. Hij vertelde dat haar betaalpas bij het boodschappen doen in de supermarkt geskimd was. De man gaf zich bij de vrouw uit als bewaker en vroeg haar de pinpas en pincode. Hij zou de pas naar de bank brengen. In werkelijkheid nam hij €250 van haar rekening op.

  Onderzoek

  Rechercheurs onderzochten deze ergerlijke vormen van oplichting en wisten o.a. aan de hand van het signalement, het bekijken van bewakingsbeelden en verder rechercheonderzoek de man op te sporen. Hij kon gisteren worden aangehouden en is inmiddels inverzekeringgesteld. Hij heeft al een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. De verdachte wordt donderdag voorgeleid aan de rechtercommissaris.

  Meerdere slachtoffers?

  De politie vraagt zich af of er in 's-Hertogenbosch mogelijk meer mensen slachtoffer zijn geworden van de oplichter. Zij worden verzocht contact op te nemen met de recherche van het District Den Bosch via telefoonnummer 0900-8844.

  Bron: Politie

 • Ook interessant