Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Opgelicht?! undercover bij wisseltruc huizenverkoop

  Opgelicht?! undercover bij wisseltruc huizenverkoop

  Nieuw is het niet, de zogenaamde ‘wisseltruc bij huizenverkoop’ maar Opgelicht!? krijgt meer en meer meldingen van mensen die ermee te maken krijgen. Er lijken zelfs meerdere bendes actief, die zich hiermee bezig houden.

  Het principe is simpel: oplichters benaderen mensen die hun huis te koop aanbieden. Dan laten ze doorschemeren over veel cash geld in briefjes van 500 euro te beschikken (de bedragen variëren van 20.000 tot 60.000 euro). Deze briefjes moeten gewisseld worden, want zelf kunnen de oplichters ze zogenaamd niet op de bank zetten. Ze hebben kleine coupures nodig. Met het wisselen strijkt de huisverkoper ook nog eens een commissie op. Uiteindelijk vindt er dan een overdracht plaats, waarbij de huizenverkoper bestolen wordt.

  Vastgoedhandelaar

  Opgelicht!? schiet een Belgische vastgoedhandelaar te hulp, die tot drie keer toe benaderd werd door zo’n bende. De eerste keer, hij weet van niets, maakt hij een afspraak met de oplichters in Amsterdam. Ze vragen hem of hij 60.000 euro kan wisselen, in kleine coupures van 100, 20 en 10 euro. Hij zou 6.000 euro krijgen voor het wisselen. De man stemt toe en paar dagen later reist hij opnieuw naar Amsterdam. Hij heeft een doos bij zich met geld. In een hotel aan de Spuistraat zit de oplichter al klaar. Hij heeft een koffer bij zich en laat de inhoud aan de Belg zien. Allemaal briefjes van 500 euro. Hij geeft de koffer aan de Belg. Deze geeft op zijn beurt zijn doos aan de oplichter, die ermee naar het toilet verdwijnt, om het geld te tellen. Althans, dat zegt hij. Maar hij verdwijnt en als de Belg na een tijdje de koffer openmaakt, blijkt dat er vals geld in zit!

  Onderhandse verkoop

  Korte tijd later wordt hij weer gebeld door een belangstellende die een huis van hem wil kopen en ook dit keer vraagt de geïnteresseerde of er te praten valt over ‘onderhandse verkoop’. De Belg schakelt de politie in en er volgt een afspraak in Rotterdam. Daar komen twee oplichters opdagen die vragen of de Belg misschien wat geld kan wisselen. De politie meldt zich en controleert de identiteit van de twee mannen, maar laat ze dan weer gaan.

  Opnieuw benaderd

  De vastgoedhandelaar heeft inmiddels weer een huis te koop gezet op internet, dit maal onder een andere naam. Hij hoopt nog eens benaderd te worden, want dan wil hij Opgelicht!? inschakelen. En het ongelooflijke gebeurt inderdaad! Begin januari wordt hij benaderd door een zekere Ariël Bosman, die interesse heeft in het huis en vraagt of er te onderhandelen valt over privé-financiering.

  Undercoveractie

  Er volgt een afspraak in Amsterdam, alleen niet de Belgische vastgoedhandelaar gaat er naartoe, maar een undercoverjournalist van Opgelicht!?. Op verborgen camera wordt vastgelegd hoe Bosman een voorstel doet. Hij heeft 20.000 euro in briefjes van 500 euro, of die gewisseld kunnen worden in kleine coupures. De undercoverjournalist gaat in op het voorstel. Na een paar dagen spreken ze af in een chique hotel in Amsterdam, om het geld te wisselen. Gelukkig komt Bosman opdagen. Onze undercoverjournalist stelt voor naar zijn auto te gaan, waarin hij zogenaamd een koffer heeft gelegd, met het geld dat hij zou wisselen. Bosman loopt met hem mee. Alleen, buiten het hotel wacht een cameraploeg van Opgelicht!? hem op. Bosman zet het meteen op een lopen en wordt uiteindelijk opgevangen door de politie, die door Opgelicht!? is ingeschakeld.

  Trap er niet in!

  Weest gewaarschuwd, je denkt wellicht snel geld te kunnen verdienen met zo’n wissel, maar het loopt altijd fout af!

  Gerelateerd

 • Ook interessant