Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Opgelicht?! biedt petitie aan in Tweede Kamer

  Opgelicht?! biedt petitie aan in Tweede Kamer

  Jaap Jongbloed heeft dinsdag de petitie aangeboden aan de Vaste Tweede Kamercommissie voor Financiën, waarin gepleit wordt voor de invoering van een naam/rekeningnummer-controle door de bank. Maar liefst 39.500 mensen hebben online de petitie getekend.

  Geen controle

  Op dit moment wordt bij het overmaken van geld niet gecontroleerd of de naam bij het rekeningnummer hoort. Dit werkt verschillende vormen van fraude in de hand. Voorschotfraude, factuurfraude en aan- en verkoopfraude zijn slechts een paar voorbeelden van vormen van fraude waarbij het gebrek aan naam/nummer controle een belangrijke rol speelt. Je hebt bijvoorbeeld contact met meneer A. die je een telefoon wil verkopen. Je maakt geld over naar de rekening van meneer A., maar de telefoon wordt nooit geleverd. Als je er dieper induikt blijkt meneer A. helemaal niet te bestaan. Als de banken een melding hadden gegeven dat meneer A. niet bij de rekening hoort waar jij naar over hebt gemaakt, zou je gewaarschuwd zijn en geen geld over gemaakt hebben. Opgelicht?! krijgt iedere dag melding van mensen die op deze manier geld zijn kwijt geraakt. De Fraudehelpdesk geeft aan dat alleen al in de maand augustus 550.000 euro aan schade is gemeld waar het gebrek aan naam/nummer-controle een rol speelt. De ware schade ligt vele malen hoger.

  Druk opvoeren

  Opgelicht?! hoopt door middel van deze petitie dat de politiek de druk op banken wil opvoeren om te onderzoeken of naam/rekeningnummer-controle haalbaar is. Daarnaast hopen we dat de politiek de banken zal wijzen op hun zorgplicht, waarin staat dat zij hun klanten moeten beschermen tegen mensen die onder valse voorwendselen hen geld afhandig willen maken.

  Meer weten? Kijk om 22 november om 21.25 uur naar Opgelicht?! op NPO1!

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant