Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Notoire liefdesfraudeur Johan S. opnieuw voor de rechter

  Notoire liefdesfraudeur Johan S. opnieuw voor de rechter

  Als oplichting een officieel beroep zou zijn, dan heeft meesteroplichter Johan S. daar vast en zeker de benodigde papieren voor. Al tientallen jaren licht hij vrouwen op. Overal waar hij komt, maakt hij de nodige slachtoffers. In januari dit jaar waarschuwden we opnieuw voor hem. Dit keer had hij meerdere partners financieel benadeeld. Hij ontmoet zijn partners via een datingsite en maakt zijn dates al heel snel het hof. Hij vraagt ze snel ten huwelijk en zal alles voor de bruiloft zelf regelen. Niets is hem te gek. Dit blijkt ook weer uit de aanklachten die de rechtbank in Leeuwarden dinsdag 9 juni behandelde.

  Eind vorig jaar werden twee vrouwen het slachtoffer van meesteroplichter Johan S. Hij ontmoette beide dames via een datingsite. Na een paar dagen daten vraagt hij zijn grote liefde al ten huwelijk. Het moet een groots trouwfeest worden, en Johan zal het allemaal wel regelen. 

  Johan liet een weddingplanner komen. Hij wilde als trouwauto meerdere Tesla’s en een Lamborghini. Acteur Dirk Zeelenberg zou het huwelijk komen voltrekken, en niemand minder dan Tino Martin zou op het feest komen optreden. De grote dag zou afgesloten worden met een grote vuurwerkshow.

  De tienduizenden euro's dat dit feest zou kosten, was voor hem geen enkel probleem. Hij heeft immers een goede baan bij de politie en was lid van het arrestatieteam. Daarnaast had hij net een torenhoge erfenis gekregen na het overlijden van zijn ouders.

  Droomman blijkt oplichter

  Johan huurde ook een auto, een Toyota Aygo. Op het moment van ophalen was hij zijn rijbewijs vergeten, maar dat is geen probleem: hij vraagt zijn nieuwe liefde of zij even wil tekenen. Als na een tijd uitkomt dat haar droomman een rasechte oplichter is, gaat Johan er als een haas vandoor. Hij neemt de huurauto mee.

  De vrouw doet aangifte en de auto wordt teruggevonden voor de deur bij zijn volgende grote liefde. De oplichter ligt namelijk alweer in de armen van een andere vrouw die hij ook heeft ontmoet via een datingsite. Het verhaal van deze vrouw is vrijwel identiek aan dat van het eerdere slachtoffer. Ook deze vrouw denkt snel te trouwen met de man van haar dromen. Opnieuw wordt een weddingplanner ingeschakeld om peperdure bruiloft op poten te zetten. Haar kinderen wordt een droomreis naar Disneyland Parijs beloofd.

  Het huwelijksavontuur tussen het tweede slachtoffer en Johan is maar van korte duur als de weddingplanner argwaan krijgt. Ze herinnert zich een bericht op Facebook waarin een collega-weddingplanner waarschuwt voor de excentrieke wensen van een bruidegom die later een meesteroplichter bleek te zijn. Uit haar onderzoek bleek het in beide gevallen om oplichter Johan S. te gaan.

  Onverbeterlijke oplichter laat al jaren een spoor van ellende achter

  In het verleden werd S. meerdere malen wegens oplichting en valsheid in geschrifte veroordeeld. Al meerdere keren liet hij zich tijdens zijn detentie behandelen omdat hij zijn leven wilde beteren, maar alle keren verviel de liefdesoplichter in zijn oude patroon. HIj trekt inmiddels een lang spoor van financiële ellende achter zich aan door Nederland en daarbuiten.

  Geen behandeling opgelegd: 'S. werkt toch niet mee'

  De Officier van Justitie eiste acht maanden cel tegen hem. Een behandeling, waarvan de slachtoffers vinden dat het hoognodig is, werd echter niet opgelegd. Dit zou volgens gedragsdeskundigen gaan zin hebben, omdat S. zich er toch weer aan zou onttrekken. 

  Al meerdere keren kreeg S. na zijn detentie een verplichte behandeling opgelegd, maar in die klinieken zocht hij alweer contact met vrouwen. Zodra hij vrij buiten mocht bewegen, verviel hij weer in zijn oude patroon. S. zit momenteel al enkele maanden vast, en op 23 juni doet de rechtbank uitspraak. 

  Slachtoffers hebben financiële én emotionele schade

  De slachtoffers worden nog regelmatig geconfronteerd met rekeningen en aanmaningen. Beide vrouwelijke slachtoffers zijn door hun relatie met Johan S. gekrenkt en wantrouwend richting anderen geworden. Een van de twee slachtoffers las een verklaring voor. Zij vertelde dat ze het vertrouwen in mannen en de mens volledig is verloren.

  De impact van haar relatie met meesteroplichter Johan S. heeft één van zijn vrouwen voor de rest van haar leven getekend. Lees hieronder de verklaring die ze tijdens de rechtszitting moedig voorlas.

  update
  clockOval 6 10 jun 2020, 15:42

  Verklaring slachtoffer Johan S.

  Ik vind het verschrikkelijk wat hij mij, maar ook andere vrouwen heeft aangedaan. Zijn doel was om mij te benadelen. Hij gelooft in zijn eigen leugens. Ik vind dat deze man behandeld moet worden, want hij zal hiermee blijven doorgaan.

   

  Toen ik opnieuw een profiel op relatiesites aan maakte, kwam ik hem weer tegen. Toen wist ik dat hij nog steeds bezig is met zijn praktijken. Ik ben ook blij dat het tv-programma Opgelicht?! hier aandacht aan heeft geschonken, want dit moet stoppen. De hele wereld moet weten hoe hij vrouwen oplicht.

   

  Ik heb mijn profiel direct weer verwijderd. Ik merkte dat ik het vertrouwen kwijt ben, in mannen, maar ook in de mens. Ik durf geen nieuwe relatie meer aan te gaan, mijn hele leven niet meer!

   

  Ik zie mijzelf niet als een naïef persoon die overal intrapt. Dat dit nu wel gebeurd is, maakt dat ik mijn zelfvertrouwen kwijt ben. Ik ben wantrouwend geworden. Ook mijn kinderen zijn erg teleurgesteld in deze verdachte. Hij had hen beloofd naar Euro Disney te gaan. Hun vertrouwen is ook geschonden. 

   

  Ik vind het vreselijk wat de verdachte heeft gedaan, maar ook dat hij andere mensen tegen mij opzet. Vanuit de Marwei (kliniek waar hij toen behandeld werd, red.) heeft hij mijn ex en huidige partner benaderd, en draait alles om. Hij beweert dat ik hem opgelicht zou hebben. Ik heb slapeloze nachten hiervan gehad. Door alle stress en spanning is mijn reuma weer op gaan spelen.

   

  Ik zou tegen hem willen zeggen: 'Stop ermee mensen te benadelen en op te lichten'

   

  Mijn advies is deze mijnheer gedwongen hulpverlening op te leggen, omdat hij bij een eerder traject al eens is weggelopen.

  Bijschrift foto: Johan S. tijdens een eerdere confrontatie met Opgelicht?!

 • Ook interessant