Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nijmegen gaat auto's met camera's gebruiken bij de bestrijding van bijstandsfraude

  Nijmegen gaat auto's met camera's gebruiken bij de bestrijding van bijstandsfraude. Dat heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt.

  Volgens een woordvoerster van de gemeente is het mogelijk dat een uitkeringsgerechtigde een observatiecamera op zijn of haar voordeur gericht krijgt. De beelden worden wel altijd in de openbare ruimte gemaakt. Dat gebeurt als de gemeente een signaal van fraude heeft binnengekregen. Als de beelden aanleiding geven voor nader onderzoek kan bijvoorbeeld een sociaal-rechercheur worden ingeschakeld.

  Nijmegen kan met de camera's onder meer controleren of iemand wel woont op het adres dat hij heeft opgegeven. De gemeente vindt de camera's een snelle en relatief goedkope manier om fraudetips na te gaan. Ook kan zo worden voorkomen dat onnodig huisbezoeken en buurtonderzoeken worden gedaan, als uit de beelden blijkt dat een fraudemelding onterecht is.

  Volgens Nijmegen gebruiken veel andere grote steden al camera's tegen uitkeringsfraude en zijn de ervaringen positief. Onder meer Groningen controleert fraudeverdachten op die manier.

  De mobiele camera's kosten Nijmegen eenmalig 30.000 euro. De gemeente stelt dat de camera's niets veranderen aan het beleid tegen bijstandsfraude. Sociaal-rechercheurs houden ook nu al observaties. Nijmegen wil 4 miljoen euro besparen op onterechte uitkeringen, de camera's moeten daar aan bijdragen.

  Bron: ANP

  Gerelateerd

 • Ook interessant