Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Martin van E. opgepakt

  Martin van E. opgepakt

  Eind 2014 vertelden wij het dramatische verhaal van een familie uit Dordrecht. Ze hadden al jaren een financieel adviseur. Hij was kind aan huis en het vertrouwen in hem was enorm. Dat vertrouwen werd ernstig geschaad. Na onze uitzending is er een grondig onderzoek gaan lopen naar de praktijken van Martin van E. Nu, tweeënhalf jaar later, komt het tot een ontknoping.

  Spaardepot

  Na jaren service verleend te hebben op het gebied van hypotheken en belastingaangiftes, vraagt Martin in 2008 of Jan en Ank uit Dordrecht interesse hebben in een nieuw product: een spaarleenplan. Ze zetten hun geld vast tot 1 november 2014. Ze krijgen iedere maand een leuk rentebedrag om de hypotheeklasten mee te verlagen en ondertussen sparen ze voor hun oude dag. Het paar besluit met de man die ze al jaren vertrouwen in zee te gaan. Ze storten de eerste keer 25.000 euro, maar dit wordt uiteindelijk 48.000 euro.

  Ook zoon Jos heeft hulp nodig bij zijn hypotheek en schakelt de hulp in van Martin van E. Deze helpt zijn ouders tenslotte al jaren, dus dat zit wel goed. Van E. regelt de hypotheek en vraagt of Jos ook geld in het spaardepot wil storten om de maandelijkse lasten te verlagen. Ook Jos stort 25.000 euro. Martin haalt Jos over een lening te nemen onder het mom: daar haal je meer uit als je het in het spaardepot stort. Uiteindelijk stort Jos in totaal 67.500 euro in het niet-bestaande depot van Martin.

  Kaartenhuis stort in elkaar

  Na jaren geld in het spaardepot gestort te hebben, komen Jan, Ank en Jos erachter dat het depot helemaal niet bestaat. Het was de rekening van Martin van E. die ze spekten. Naast deze familie uit Dordrecht zijn er nog vijf gezinnen die Van E. volledig vertrouwden en ook geld stortten in het depot. Bij al deze mensen komt Martin al jaren over de vloer. Heel langzaam stort het kaartenhuis in elkaar. De een na de ander komt tot de ontdekking dat de spaarleen-constructie niet deugt. Alle contracten met daarop logo’s en handtekeningen van ABN AMRO ten spijt. Bij de bank heeft het depot nooit bestaan. Alle gedupeerden samen maakten in totaal een kleine drie ton over naar de rekening van Martin van E.

  Politieonderzoek

  De politie neemt de zaak hoog op en doet uitvoerig onderzoek. De beelden van Opgelicht?! waarin Martin uitgebreid zijn verhaal doet worden in beslag genomen, rekeningen worden onderzocht en na 2,5 jaar wordt Martin van E. gearresteerd op verdenking van oplichting, valsheid in geschrifte en verduistering.

  Geweldig

  Jan en zijn zoon Jos zijn blij. Het is geweldig dat er nu eindelijk iets gebeurt. Natuurlijk vinden ze het jammer dat het zo lang geduurd heeft, maar fijn dat de zaak niet in vergetelheid is geraakt.

 • Ook interessant