Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Mart V. weer bezig

  Mart V. wordt in maart 2012 door de rechtbank wegens oplichting en flessentrekkerij veroordeeld tot een gevangenis straf van drie jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

  In februari 2013 komt hij voorwaardelijk vrij. Nog geen maand later zien wij de eerste klachten alweer binnenkomen in de mailbox van Opgelicht?! Dit keer noemt hij zich Teun Theunissen of Teun Smit of soms Teun V., maar we hebben het gewoon weer over Mart V..

  Zwerver

  In maart 2013 duikt V. op in het Noordoosten van het land. Als berooide zwerver meldt hij zich bij de plaatselijke kerkgemeentes en vraagt om hulp. V. vertelt dat hij het leven niet meer ziet zitten en nog eenmaal de plaatsen wil bezoeken die belangrijk voor hem zijn geweest. Diverse dominees in Groningen en Drenthe bieden hem een luisterend oor, een dak boven het hoofd, eten en kleding aan.

  Ook de dominee van Rolde wordt door V. met een bezoek vereerd. Hij bidt met Mart V. en biedt hem een slaapplaats. Als hij de volgende ochtend wakker wordt, is V. er met zijn fiets en kleren vandoor. En daarmee verdwijnt V. net zo snel als hij gekomen was.

  Appartement

  In mei duikt Mart V. weer op. Dit keer in het Zuid- Hollandse Krimpen aan de Lek. Hij reageert op een advertentie van Mathilde Smit die een appartement te huur aanbiedt. Met het binnenhalen van V. begint voor Mathilde de ellende. V. heeft grootse plannen met Mathildes appartement. Alles moet anders en V. gaat het allemaal betalen. Hij maakt Mathilde wijs dat hij miljonair is en alles zal vergoeden. Voor de verbouwing wordt de hulp van installatiebedrijf Van der Lely ingeroepen, maar hun rekening is nog altijd onbetaald. De schade is twintigduizend euro.

  Vijf auto’s

  Blijkbaar is V. van plan om zich permanent in Krimpen te vestigen. Als ‘zoon’ van Mathilde Smit introduceert hij zichzelf bij de lokale garage. Kees Schenk weet nog goed hoe Mart ‘Smit’ binnenkwam en direct het vertrouwen won van iedereen. Ze raken bevriend en Mart vertelt ook hier dat hij een lottowinnaar is en zijn geld in Frankrijk vaststaat, maar binnenkort vrij komt. Kees gelooft hem en denkt een goede vriend in Mart gevonden te hebben. V. wil vijf auto’s bij hem kopen en deze weggeven aan zijn zus, zijn ex, de dochter van zijn ex, een goede vriendin en zijn huidige vriendin. Kees heeft de auto’s wel meegegeven, maar nooit een cent gezien.

  Frankrijk

  Steeds meer weet Mart zich in het leven van Mathilde te praten. Al na een paar maanden vraagt hij haar om mee te gaan op vakantie naar Frankrijk. Eenmaal daar aangekomen vertelt hij haar dat hij de lotto in Frankrijk heeft gewonnen. Alleen moet dat geld nog op een tussenrekening gestort worden. Tussen het vakantie vieren door neemt Mart zijn hospita mee naar een Franse bank. Daar wordt, op Mathildes naam, een nieuwe rekening geopend.

  Het bezoekje aan de Franse bank levert Mart een chequeboek op. Op naam van Mathilde Smit. En die cheques deelt ie naar hartenlust uit in Krimpen en omstreken. Ook Van der Lely heeft zo’n cheque ontvangen maar niet kunnen innen. Dat ze ongedekt zijn omdat er geen geld op de rekening staat is voor V. kennelijk bijzaak.

  Mathilde Smit raakt nog veel meer kwijt aan V.. Hij ontdekt haar pincode en steelt geld van haar. Ook blijven er zeven maanden huur onbetaald. Haar halve huis is verbouwd, Mathilde zit in de puinhoop en Mart V. heeft tegenwoordig een relatie met een van de dochters van Mathilde.

  Op de vlucht

  V. houdt zich schuil in de omgeving Deventer en Diepenveen, maar bevindt zich ook vaak in Rotterdam. Dit keer hebben we hem niet persoonlijk kunnen spreken, omdat hij telkens vlucht als hij iets of iemand ziet die voor hem onbekend is. Hij is dus erg op zijn hoede. Als je hem ziet, mail dan met Opgelicht?!.

 • Ook interessant