Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Man achter Prolecto.nl aangehouden

  Man achter Prolecto.nl aangehouden

  Met de aanhouding van een 24-jarige man uit Stadskanaal denkt de politie zeker 89 aangiften van oplichting te hebben opgelost. De verdachte maakte zich in september 2012 schuldig aan oplichting via de website Prolecto.nl. In november besteedden wij in de uitzending uitgebreid aandacht aan deze zaak.

  Wat is er gebeurd?

  De politie in het hele land werd geconfronteerd met veel aangiften van oplichting via internet. Alle gevallen van oplichting kwamen uit bij de internetsite www.prolecto.nl. Op de site werd vooral witgoed en andere elektrische apparatuur aangeboden voor aanmerkelijk lagere bedragen dan de detailhandel. Veel mensen bestelden goederen en maakten het geld rechtstreeks over op de rekening van de oplichter. Toen de gedupeerden geen goederen kregen geleverd deden zij aangifte van oplichting.

  Onderzoek

  De districtrecherche van Winschoten startte een onderzoek naar de internetsite www.prolecto.nl. De recherche kwam er al snel achter deze site werd beheerd door een bekende 24-jarige veelpleger uit Stadskanaal. In de zomer van 2012 had de politie de man al eens aangehouden voor internetoplichting met toegangskaarten voor concerten. Toen werd de verdachte na verhoor naar huis gestuurd. Kort daarna ontving de recherche Winschoten van de Regiopolitie Kennemerland, de Dienst Bovenregionale Recherche, Bureau Fraude Meldpunt zeker 70 Internet-aangiftes van de oprichtingspraktijken van de internetsite Prolecto.nl.

  Verdiensten

  De rechercheurs verzetten veel werk bij het uitzoeken van de vele aangiften. Daarbij onderzocht de recherche ook de financiële handel en wandel van de jonge oplichter. Hierbij werd in beeld gebracht wat de 24-jarige man vermoedelijk aan de oprichtingspraktijken had verdiend.

  Aanhoudingen

  De politie kon dinsdagmorgen 8 januari de 24-jarige verdachte aanhouden in een woning in Wolvega. Hij moest mee naar het politiebureau en werd voor verder onderzoek ingesloten. Op maandag 14 januari kon de politie een 25-jarige man uit Vledderveen aanhouden. Hij wordt door de politie verdacht van het verlenen van financiële en praktische hand- en spandiensten voor zijn 24-jarige kompaan. De politie denkt dat de 25-jarige een beperkte rol heeft gespeeld in de oplichtingspraktijken.

  Doorzoeking

  De recherche deed na de aanhouding een doorzoeking in de woning in Wolvega. Daar troffen rechercheurs veel nieuwe en luxe goederen. Ook was de woning totaal nieuw ingericht met luxe meubels. Omdat de politie vermoed dat de goederen zijn gekocht met “crimineel geld” werden deze in beslag genomen. Ook werden twee personenauto's meegenomen.

  Verhoren

  De recherche heeft de 24-jarige verdachte verschillende malen verhoord. De verdachte werd geconfronteerd met veel onderzoeksgegevens. Hierbij beriep hij zich telkens op zijn zwijgrecht. Hij werd vrijdag jl. geleid voor de rechter-commissaris. Die besliste dat de verdachte langer vast bleef zitten. Het 25-jarige hulpje kon na verhoor, in afwachting op behandeling van zijn strafzaak het politiebureau, weer verlaten.

  Beslissing

  De politie heeft het onderzoek nog niet afgerond. De recherche zal het uitgebreide dossier opmaken en verzenden naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist op grond van het dossier wat met de verdachten gaat gebeuren.

  Bron: Politie Noord-Nederland

  Gerelateerd

 • Ook interessant