Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Let op bij snelle order vanuit China!

  Zakendoen met bedrijven in China is populair, maar niet altijd zonder risico. Er zijn oplichters actief die misbruik maken van enthousiaste buitenlandse investeerders. Het ministerie van Economische Zaken waarschuwt hiervoor op zijn website.

  Een Nederlands bedrijf dat handelt in planten maakte bij de Fraudehelpdesk melding van Kai Fu Trade Co. Ltd., gevestigd in Xi’an, dat erg geïnteresseerd was in de producten van de firma. Via e-mail kwam snel een contract tot stand met daarbij het verzoek om naar China af te reizen voor een ontmoeting en ondertekening van het contract.

  Bedrijvencheck

  Een dag voor de reis heeft het Nederlandse bedrijf via Google nog even gezocht op zakendoen met Chinese bedrijven en toen kwam de waarschuwing van het ministerie voorbij. Naar aanleiding daarvan heeft de leverancier de Nederlandse ambassade in China gevraagd een bedrijfscheck uit te voeren. Dat was lastig, omdat er geen registratienummer bekend was. De ambassade heeft meerdere malen gebeld naar het bedrijf; niemand nam op. Peking raadde het Nederlandse bedrijf aan voorzichtig te zijn, omdat er veel frauduleuze ondernemingen actief zijn die ‘Trade Co.’ in de naam verwerkt hebben, of ‘Import Co.’ en ‘Export Co.’

  Volgens het ministerie van Economische Zaken gebeurt het dikwijls dat buitenlandse ondernemers na aankomst in China worden geacht voor allerlei kosten op te draaien, zoals een absurd duur etentje. Ook vertellen de oplichters dat het gebruik is om de manager van het bedrijf een duur cadeau te overhandigen. Dit kan worden aangeschaft bij bijvoorbeeld een kunstgalerij waar ze de ondernemer mee naar toe nemen. Vervolgens verdwijnt de Chinese zakenpartner of wordt de buitenlandse ondernemer aan het lijntje gehouden. De beloofde aanbetaling voor de order blijft uit.

  Lees de waarschuwing op de website van het ministerie van Economische Zaken

  Bron: www.fraudehelpdesk.nl

  Gerelateerd

 • Ook interessant