Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Klant verwacht naamcontrole bij IBAN

  Klant verwacht naamcontrole bij IBAN

  Controleert jouw bank of naam en rekeningnummer met elkaar overeenkomen, wanneer je een overschrijving doet? Onze collega's van Radar legden deze vraag voor aan de leden van het Testpanel. Vanavond in Opgelicht?! komen de resultaten van dit onderzoek aan bod.

  Geen enkele bank voert een controle uit of naam en rekeningnummer met elkaar overeenkomen. Slechts 18 procent van de Radar Testpanelleden is hiervan op de hoogte. Bijna een kwart van de respondenten verkeert in de veronderstelling dat de bank dat wél doet. 60 procent geeft aan het niet te weten.

  Fraudeurs maken misbruik

  62 procent van de Radar Testpanelleden geeft aan dat zij, wanneer ze een factuur ontvangen, niet altijd controleren of het rekeningnummer hoort bij het bedrijf waarvan de factuur afkomstig is. Fraudeurs maken hier gretig misbruik van. Vanavond in Opgelicht?! zie je een voorbeeld van wat er mis kan gaan.

  Waarschuwen? Ja graag!

  Maar liefst 99 procent van de ondervraagde Radar Testpanelleden vindt het wenselijk als hun bank ze waarschuwt wanneer ze bij een overschrijving een naam en rekeningnummer invullen die niet bij elkaar horen.

  Kijk voor de complete onderzoeksresultaten en meer informatie op de website van het Radar Testpanel.

  Uitzending Opgelicht?!

  In de uitzending van Opgelicht?! een voorbeeld van factuurfraude. Ook worden de onderzoekresultaten van het Radar Testpanel in de uitzending besproken.

  Bron foto: iStockphoto.com

 • Ook interessant