Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Kabinet wil misleidende deurverkoop van energie stoppen

  Kabinet wil misleidende deurverkoop van energie stoppen

  Energiebedrijven moeten van het kabinet stoppen met misleidende en opdringerige deurverkoop, meldt het AD. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat komt met maatregelen en desnoods een verbod als de misleidende deurverkoop niet stopt.

  De staatssecretaris is geschokt over de colportagepraktijken en eist maatregelen van energiepraktijken. 'Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet', zegt Keijzer.

  Eerst maatregelen op lokaal niveau

  Zo zijn er verkopers die contracten slijten aan oude, soms dementerende klanten of ze doen zich voor als 'tariefcontroleur' of 'netbeheerder'. Keijzer hekelt deze werkwijze. 'Ik wil liever niet alles verbieden, maar zulke praktijken moeten uitgebannen worden.' Ze stelt dat het eerst aan de gemeenten zelf is om lokale regels op te stellen voor bedrijven waar ze wel en waar niet langs de deuren mogen gaan. 

  Keizer zegt in te grijpen als ze merkt dat er op lokaal niveau te weinig mogelijkheden zijn. Een verbod zoals dat nu in de maak is voor ongevraagde telefonische verkoop ziet de staatssecretaris als mogelijke oplossing. Daarnaast nodigt ze alle bestuurders van grote energiebedrijven uit voor een gesprek over verkooptactieken. 

  Weten waar je op moet letten als je overstapt van energieleverancier? Volg onderstaande link.

  Waar moet ik op letten bij het overstappen naar een andere energieleverancier?

  Grootschalige handel in persoonsgegevens

  Overigens gaat het niet alleen mis bij colportage. Eerder werd al bekend dat energieleveranciers op grote schaal persoonsgegevens verhandelen en daarbij niet bepaald zachtzinnig te werk gaan. Door de druk om maar te verkopen worden bedenkelijke verkooptactieken ingezet, er werd gehandeld in gelekte en gestolen data en er gingen lijsten rond met omschrijvingen als 'personen boven de zestig'. De implicatie is dat deze lijst gegevens van oudere klanten bevat die zich eenvoudig laten overrompelen.

  Bron: AD

 • Ook interessant