Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Jimmy Michael M., negen jaar later

  Jimmy Michael M., negen jaar later

  Dat Jimmy Michael M. als ondernemer niet erg succesvol is, kwam negen jaar geleden al aan het licht tijdens een uitzending van Opgelicht?!. Toen gingen meerdere bouwbedrijven van hem failliet en stonden schuldeisers in de rij. Inmiddels zijn zeven bedrijven van hem geklapt. ‘De kans dat je bij zo veel faillissementen betrokken bent, is kleiner dan de kans op het winnen van de staatsloterij’, zegt faillissementsexpert Frits Kemp.

  Huurpiraat

  M. verandert van branche nadat hij in 2010 failliet ging met Beguit Bouw. Hij neemt in 2011 een bestaande kringloopwinkel over in Almere Haven en binnen een paar maanden opent hij ook een tweede vestiging in Almere Buiten. Stichting Kringloopfabriek prijkt er op de gevels. Beide verhuurders ervaren dat M. het vanaf dag één al niet zo nauw neemt met afspraken. Huur wordt niet of nauwelijks betaald.

  M. kijkt inmiddels al verder. Hij stopt abrupt met de verbouwing van het eerste pand, laat een grote bende achter en opent een winkel in een nieuw pand in dezelfde straat. Huurachterstanden blijven zich opstapelen. M. gebruikt smoes op smoes om onder betalingsafspraken uit te komen. Als het pand aan de Oliemolenstraat in Almere Buiten begin 2014 wordt verwoest door een grote brand, zit de belastingdienst al achter hem aan en gaat zijn Stichting Kringloopfabriek failliet. Het lijkt de ondernemer niet te deren. In de periode die volgt, huurt hij nog eens drie panden voor zijn kringloopwinkels. Ook hier komt M. niet met geld over de brug.

  Bowlingdrama

  Naast zijn drie kringloopwinkels, neemt M. eind 2015 een bowlinghal in Loosdrecht over. Onder zijn bv De Steigerhal moest dit uitgroeien tot een succesvolle evenementenlocatie met acht bowlingbanen. Nog voordat hij de koopsom van de inventaris betaald heeft, begint hij al te verbouwen. Met het tonen van een vals screenshot weet hij de leverancier van de nieuwe banen te overtuigen dat de aanbetaling onderweg is, zodat de bouw vast kan beginnen. Als na twee weken nog geen cent op de rekening is bijgeschreven, houdt de leverancier het voor gezien. Ook de verhuurder en de vorige eigenaar zitten nog steeds zonder geld en stappen naar de rechter. M. gaat nog in verweer tegen het faillissement, maar 6 januari 2017 wordt dat verworpen door de rechtbank en is dit faillissement een feit. In de maanden daarvoor klapten ook al de bv’s Kringloopfabriek en Beguit Holding. Deze drie faillissementen zijn samen goed voor bijna 3,5 miljoen euro aan schuld.

  Fraude

  ‘De kans dat je de Staatsloterij wint, is tienduizend keer groter dan dat je zo vaak bij een faillissement betrokken bent als meneer M.’, zegt fraude-expert mr. Frits Kemp. De advocaat analyseerde voor Opgelicht?! de faillissementsverslagen van de curatoren. Hij concludeert dat de bewijzen voor faillissementsfraude voor het opscheppen liggen en vindt het ‘hemelschrijnend’ dat er geen aangifte tegen M. gedaan wordt. Volgens Kemp zal M. gewoon doorgaan, als hij niet gestopt wordt.

  De uitleg van Jimmy Michael M.

  In tegenstelling tot 2008, komt Jimmy dit keer wel opdagen bij de afspraak met onze cameraploeg. Wij vragen hem hoe het komt dat hij in zes jaar tijd vijf keer failliet is gegaan, waarom hij keer op keer de huur niet betaalt en of hij weet wat hij diverse werknemers heeft aangedaan door hun loon niet te betalen. Het lijkt hem allemaal niets te doen. Natuurlijk heeft hij fouten gemaakt, zegt M. Maar: ‘Iedereen kan toch failliet gaan?' De lonen zijn gewoon netjes betaald en met de verhuurders had hij betalingsafspraken. De rechtbank heeft deze verweren al eerder aangehoord en keer op keer zijn ze verworpen. Op dit moment heeft Jimmy Michael M. een schuld van bijna vier miljoen euro op zijn naam staan. Gaat zijn nieuwe kringloopwinkel WOW, met een vestiging in Almere en één in Lelystad, wel een succes worden?

 • Ook interessant