Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Internetoplichter bekent na slapeloos nachtje

  Internetoplichter bekent na slapeloos nachtje

  Na eerst maandag te hebben gedraaid en ontkend, heeft de 42-jarige dakloze Willem S. dinsdag bij de rechter bekend dat hij bijna 200 mensen via internet heeft opgelicht.

  S. deed zijn bekentenis na een slapeloos nachtje in het huis van bewaring in Middelburg. De zaak tegen S. dient bij de rechtbank in de Zeeuwse hoofdstad. De rechtbank besloot de zaak aan te houden om S. te laten onderzoeken door gedragsdeskundigen.

  130.000 euro schadeVolgens het Openbaar Ministerie (OM) gaat het om zeker 700 gevallen van internetoplichting, maar zijn er 'slechts' 200 op de tenlastelegging terecht gekomen. Niet alle slachtoffers hebben aangifte gedaan, zei het OM. Alles bij elkaar zou S. zijn slachtoffers voor een dikke 130.000 euro hebben gedupeerd.

  TicketsS. handelde op Marktplaats.nl in tickets voor van alles. Van Efteling tot Walibi, van de Sjonnies tot Shakira en van de Toppers tot reischeques. Hij struinde de rubrieken 'gevraagd' af en bood vervolgens de kaartjes aan. Mensen betaalden vooraf en kregen vervolgens niets. Wie het lukte om S. ondanks ettelijke valse namen te traceren en aan de telefoon te krijgen werd, voor 'nadere uitleg' doorverwezen naar www.opgelichtopinternet.nl.

  Bankrekeningen geblokkeerdDat S. de gedupeerden niet terugbetaalde lag volgens hem voor de hand: hij wilde wel, maar het kon niet. Het gros van de meer dan 20 bankrekeningen was door fraudemeldingen geblokkeerd en daar kon hij dus niet meer bij. Op de vraag van de rechter hoe het toch kon dat er op bankrekeningen alleen maar bedragen werden bijgeschreven met als omschrijving 'wegens tickets', terwijl hij beweerde nooit een ticket verkocht te hebben, was ook voor S. een raadsel. Tot dinsdag dan, toen hij een (vrijwel) volledige bekentenis aflegde en hij erkende iedereen en alles te hebben opgelicht.

  Wanneer de zaak verder gaat, is nog niet bekend.

  Bron: ANP

 • Ook interessant