Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Huiszoeking na fraude met kosten uitvaart

    Huiszoeking na fraude met kosten uitvaart

    De politie heeft maandag het huis van een 56-jarige Apeldoorner doorzocht, omdat deze man zou hebben geprobeerd mensen op te lichten met een nota voor bemiddelingskosten voor een uitvaartverzekering.

    Een aantal mensen heeft deze valse nota van 125 euro betaald. Het Openbaar Ministerie zoekt uit wat er aan de hand is, aldus een zegsman van de politie dinsdag.

    UitvaartverzekeringGedupeerden sloten een uitvaartverzekering af bij het Apeldoornse bedrijf Vienalis. Dit bedrijf ging in 2009 failliet. De laatste paar maanden kreeg de politie uit heel Nederland meldingen en aangiftes van mensen die een aanmaningsbrief voor het betalen van 125 euro ontvingen.

    IncassobureauIn de brief van het Centraal Incassobureau Justitia CIBJ werden mensen gemaand om het geld binnen 48 uur over te maken; anders zouden zij ook nog eens incassokosten en rente moeten betalen. De brief leek qua opmaak volgens de politie sprekend op post van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), dat onder andere verkeersboetes int. Bovendien beschikte de briefschrijver over persoonlijke gegevens van de geadresseerden.

    Diverse uitvaartondernemingenDe Fraudehelpdesk kaartte de zaak begin augustus al aan. Verzekerden bij uitvaartondernemingen als Monuta, Ardanta en Dela ontvingen zo'n spooknota. De Apeldoornse man is nog niet aangehouden, aldus de politiewoordvoerder.

    Bron: ANP

  • Ook interessant