Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Henk B. (51) uit Almelo gaat vijf jaar de cel in wegens grootschalige oplichting

  Henk B. (51) uit Almelo gaat vijf jaar de cel in wegens grootschalige oplichting

  Henk B., kennen we die naam niet ergens van? Bij trouwe volgers van Opgelicht?! gaat er vermoedelijk wel een belletje rinkelen. Hij werd vandaag veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar wegens grootschalige oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Daarnaast moet hij zijn slachtoffers een schadevergoeding betalen van 760.000 euro. Tot slot mag B. vijf jaar lang geen beroep uitoefenen in de financiële dienstverlening.

  Afgelopen november stonden we stil bij de rechtszaak tegen Henk B., die zich ophield in het Spaanse Marbella, maar er een gewoonte van maakte om ieder voorjaar terug te keren naar Nederland om daar een nieuwe plof-bv uit de grond te stampen.

  Geraffineerde oplichterij

  Volgens de verslaglegging op Rechtspraak.nl ging B. op uiterst geslepen en geraffineerde wijze te werk. Tussen 2013 en 2017 wist hij bij gedupeerden valse verwachtingen te wekken waarvan hij op voorhand al wist dat hij ze nooit waar kon maken. Met behulp van websites, foldermateriaal, advertenties, cursussen, (valse) contracten en (sollicitatie)gesprekken schetste hij rooskleurige winstverwachtingen. Daarbij gebruikte hij niet zelden valse namen.

  Gedupeerden die hun twijfels kregen, werden door B. aan het lijntje gehouden of met een leugen afgescheept. In de tussentijd werden wel grote geldsommen van gedupeerden weggesluisd naar Nederlandse én Spaanse bankrekeningen. B. wist daar met zijn gezin een riante levensstijl mee te bekostigen. 

  B. heeft tijdens het faillissement van één van zijn bedrijven bovendien niet voldaan aan de inlichtingenplicht tegenover de rechter-commissaris en de curator.

  Rechtbank: 'Henk B. had het op kwetsbare slachtoffers gemunt'

  Wat Henk B. door de rechtbank zwaar wordt aangerekend, is dat hij misbruik maakte van het vertrouwen dat financieel kwetsbare slachtoffers in hem stelden. Gedupeerden bleven achter met grote schulden, kregen te maken met (langdurige) werkloosheid en konden met geen mogelijkheid een hypotheek krijgen voor de aanschaf van een woning. 

  De financiële problemen van de gedupeerden werden alleen maar groter door de handelswijze van Henk B.

  Vrijspraak voor schoonvader, vrouw wel veroordeeld

  De 77-jarige schoonvader van B. werd vrijgesproken omdat de rechtbank onvoldoende aanwijzingen zag die erop zouden moeten wijzen dat de schoonvader wist van de strafbare feiten die door zijn schoonzoon werden gepleegd. B. zou de financiën van zijn schoonvader wel even beheren, maar gebruikte de bankrekening om onrechtmatig verkregen gelden mee weg te sluizen.

  De rechtbank is van oordeel dat de schoonvader weliswaar naïef is geweest, maar dat was onvoldoende grond om hem te veroordelen voor witwassen.

  Een iets ander verhaal is het voor de 52-jarige vrouw van B. Zij werd door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een half jaar, met een proeftijd van drie jaar. Ook werd haar een taakstraf van 240 uur opgelegd. Zij profiteerde van de crimineel verkregen gelden van B. en heeft zich daarnaast schuldig gemaakt aan witwassen, zo oordeelde de rechtbank.

  Hoger beroep

  update
  clockOval 6 16 jan 2021, 9:30

  Uitspraak hoger beroep van vrijdag 15 januari 2021

  Het hof deed vrijdag 15 januari 2021 uitspraak over het hoger beroep van Henk B. Hij krijgt een onvoorwaardelijke celstraf van 4 jaar en 11 maanden. Dat is een maand celstraf minder dan in het eerste vonnis.

   

  Bovendien mag Henk N. 5 jaar geen financiële dienstverlening uitoefenen. Ook moet hij alle gedupeerden nog steeds 760.000 euro terugbetalen. Dat bedrag kan bovendien oplopen, want de terugbetalingen worden aangevuld met de wettelijke rente die geldt vanaf de dag waarop de gedupeerden hun inleg deden. Dat is onderhand dik zes jaar geleden.

   

  Henk B. noch zijn advocaat waren bij de uitspraak aanwezig.

  Bron: Rechtspraak.nl

 • Ook interessant