Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gerrit W. nog steeds actief

  Het afgelopen jaar is Gerrit actief in de provincies Friesland en Gelderland. Hij huurt weer loodsen en huizen zonder te betalen en vervalst diverse documenten.

  Toch kunnen gedupeerden vaak geen aangifte doen. Ook Hans Vriezen, een recente gedupeerde van W., probeert tot tweemaal toe aangifte te doen. Hans, die samen met Gerrit het bedrijf Dutchess Transport zou beginnen, heeft een schade van circa 9000 euro. Hans wordt maanden aan het lijntje gehouden. Gerrit, die zich weer Arnold noemt, presenteert ritstaten met zelfverzonnen bedrijven en ook de administratie blijkt niet te kloppen. Als Hans bij de politie aanklopt om aangifte te doen van oplichting geven zij niet thuis. Ze maken slechts een melding met als gevolg dat Hans zeer met een zeer onbevredigend gevoel huiswaarts keert. Daarom probeert hij een later nog eens en gaat Opgelicht?! met hem mee.

  Maar ook de tweede keer lukt het Hans niet om aangifte te doen. Voor de politie is het zo klaar als een klontje dat het om een oplichter gaat, maar ze is van mening dat dit een civiele kwestie betreft. Als er een geschil is tussen burgers onderling, dan moet men zich wenden tot de burgerrechter. Alleen de strafzaken komen in aanmerking voor vervolging door het openbaar ministerie. Maar het feit dat hij een valse naam gebruikt en documenten vervalst is wederom niet voldoende voor de politie om de aangifte op te nemen.

  Uiteraard vraagt Opgelicht?! het desbetreffende korps om een reactie. Zij verwijzen door naar de Raad van Korpschefs die op hun beurt weer verwijzen naar het regionale korps. Een typisch geval van het kastje naar de muur. Ook minister Opstelten van het ministerie van veiligheid en justitie geeft geen reactie.

  In de studio vertelt Ronald van Raak, Tweede Kamerlid van de SP wat hij van deze kwestie vindt. Bovendien is hij van plan om Kamervragen over deze kwestie te stellen.

 • Ook interessant