Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gedupeerde broers verliezen hoger beroep van DUO

  Gedupeerde broers verliezen hoger beroep van DUO

  In 2016 besteedden we aandacht aan het verhaal van de broers Nick en Frans. Zij vertelden in onze uitzending hoe zij financieel zijn benadeeld door hun moeder, die op naam van haar zoons de maximale studielening afsloot bij DUO. Deze lening moesten de broers terugbetalen van DUO. Hier waren ze het niet mee eens en stapten naar de rechter. De rechtszaak wonnen ze, maar DUO ging in hoger beroep en won de zaak.

  De broers Nick en Frans hebben door toedoen van hun moeder een studiefinancieringsschuld van ieder 60.000 euro. Hun moeder vraagt voor beiden een maximale studielening aan bij DUO, zonder dat de jongens daar vanaf weten. Hun is altijd verteld dat hun ouders hun studie betalen. DUO klopt bij de broers aan om de lening terug te betalen. Omdat de Nick en Frans het hier mee oneens zijn stappen ze naar de rechter en winnen de rechtszaak. DUO gaat echter in hoger beroep en afgelopen week doet de Centrale Raad van Beroep, de bestuursrechter die in hoger beroep oordeelt over geschillen op het terrein van sociale verzekeringen, uitspraak.

  Bezwaar te laat

  De Centrale Raad spreekt niet zich niet uit over de rol van de moeder, maar heeft gekeken of de broers met een goede reden te laat waren met het maken van bezwaar. Zij hadden in 2011 een OV Chipkaart (of reisrecht) gekregen en dat is een vorm van studiefinanciering. Dus, zo stelt de Centrale Raad, zij waren uiterlijk in 2011 op de hoogte dat er studiefinanciering werd verstrekt. Het bezwaar dat ze tegen de terugbetalingseis van DUO in 2016 deden is te laat, oordeelt de Centrale Raad. De aanvraag en lening van de studiefinanciering kunnen aan de broers worden toegekend, ook als deze na ondertekening door de moeder zijn gewijzigd.

  Regel in de rechtspraak

  Na de uitspraak licht persrechter mr. Wagner toe dat het hier gaat om een regel in de rechtspraak; als je het behartigen van je zaken overlaat aan iemand anders blijf je toch zelf verantwoordelijk. Als die ander een fout maakt of het anders doet dan je had gewild is dat voor jouw risico. Je moet dan die ander daarop aanspreken. In dit geval moeten de broers dus niet DUO aanspreken, maar hun moeder.

  Civiele rechter

  De teleurstelling na de uitspraak is groot. Toch blijven de broers strijdbaar. Ze zijn aan het kijken of ze hun moeder voor de civiele rechter kunnen dagen. En het Openbaar Ministerie is zich aan het beraden op een strafrechtelijke procedure.

 • Ook interessant