Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Fraude bij Rijkswaterstaat stuk groter dan gedacht

  Fraude bij Rijkswaterstaat stuk groter dan gedacht

  De fraude bij Rijkswaterstaat is groter dan gedacht. Een eerder dit jaar tegen de lamp gelopen medewerker heeft niet voor 1,7 miljoen, maar voor ruim 2,3 miljoen euro aan valse facturen ingediend.

  Onderzoek wees uit dat de inkoopmedewerker al sinds 2012, en niet pas sinds 2014 in de fout ging. Hij of zij verkocht ook goederen van Rijkswaterstaat aan een leverancier, om de opbrengst van 18.000 euro in eigen zak te steken. Dat alles is de betrokkene, die alles heeft bekend, op strafontslag komen te staan.

  Alles wijst erop dat de ambtenaar alleen handelde, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. Hij of zij was verantwoordelijk voor kleinere inkopen voor Rijkswaterstaat, tot een bedrag van 15.000 euro. Daarbij had de medewerker vrijwel de vrije hand en alleen te maken met de budgethouder. Die vertrouwde zijn collega.

  'Fraudeurs weinig in de weg gelegd'

  Onderzoekers van buiten concluderen dat fraudeurs bij kleine inkopen te weinig in de weg wordt gelegd. Daarom neemt Van Nieuwenhuizen maatregelen. Zo wordt voortaan scherper gecontroleerd of een nieuwe leverancier wel bestaat en inderdaad aan Rijkswaterstaat levert. Nu is die controle nog niet waterdicht.

  Ook gaat de minister de verhouding tussen budgethouder en inkoopmedewerker verduidelijken en het toezicht op de kleine inkoop verscherpen. Ze gaat na of ze kleine inkopen voortaan bijvoorbeeld kan bundelen in grote contracten, waarvoor de regels strenger zijn.

  Er wordt nog nader onderzocht of er meer dubieuze facturen zijn ingediend. Daarvoor zijn vooralsnog geen aanwijzingen gevonden.

  Onderzoek bijna afgerond 

  Het interne onderzoek naar de frauderende medewerker is bijna afgerond. Rijkswaterstaat onderzoekt nog hoe het mogelijk was dat de betrokkene eigendommen van de werkgever voor eigen gewin verkocht. Voor alle zekerheid gaat Rijkswaterstaat ook na of nog op andere terreinen is gefraudeerd.

  Ook het politie-onderzoek is bijna klaar. Het Openbaar Ministerie kan vervolgens tot vervolging overgaan.

  Bron: ANP 

 • Ook interessant