Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Francis Z.

  Als er iemand model zou kunnen staan voor de bekende oplichtersfilm 'Catch me if you can' is het wel de Nederlander Francis Z.. Een knappe man, die iedereen vertelt dat hij piloot is. Maar in werkelijkheid is een hij van de meest beruchte flessentrekkers van Nederland. Zijn aliassen zijn ontelbaar: Z. doet zich altijd voor als een rijk man met een exotische naam.

  In 2006 besteedde Opgelicht?! al aandacht aan de oplichtingspraktijken van Francis Z.. Een aantal weken na die uitzending wordt hij tijdens een grootscheepse actie door de politie aangehouden. Z. is eerder dat jaar al veroordeeld wegens oplichting en verduistering. En dat is niet de laatste keer dat hij met Justitie in aanraking komt.

  Strafblad

  Het strafblad van Francis Z. is pagina's dik. Een greep uit zijn veroordelingen:

  • In mei 2006 wordt hij veroordeeld tot 12 maanden cel en terugbetalen van de schade die zijn slachtoffers geleden hebben. Z. is niet bij de uitspraak aanwezig.

  • In mei 2008 wordt hij veroordeeld wegens oplichting.

  • In augustus 2008 wordt hij opnieuw veroordeeld voor verduisteringen en oplichting. Hij krijgt 3 jaar gevangenisstraf en moet de gedupeerden terugbetalen. Daarnaast treedt er heel bijzondere straf in werking: In de telegraaf van 29 januari 2011 wordt een grote advertentie geplaatst, die waarschuwt voor de praktijken van Francis Z.. Rechtbank Lelystad stelt dat Z. de advertentie zélf moet plaatsen en betalen. De kosten á 2500 euro schiet Justitie zolang even voor. En dan blijkt dat Z. zelfs lak heeft aan de rechtbank. Hij betaalt 150 euro en het Openbaar Ministerie kan fluiten naar de rest. Het CJIB is belast met het innen van de volledige kosten.

  • In 2011 hamert de rechter 44 dagen cel af. Bovendien moet Z. 9 van 15 maanden voorwaardelijk die nog openstonden in de gevangenis doorbrengen.

  Z. blijft stoïcijns. Of het nu om schuldeisers of celstraffen gaat, het lijkt hem vanaf dag 1 weinig te doen.

  Stylist

  Tijdens zijn detentieverlof in oktober 2010 doet Z. zich voor als stylist van het tijdschrift LINDA. Hij noemt zich Manuel Garcia en haalt bij verschillende winkels kleding, gadgets en zonnebrillen weg. De redactie van de Linda zegt nooit met stylistes te werken die ongetekend zaken meenemen. Ze hebben niets te maken met Francis Z..

  Op vrije voeten

  Als Z. na zijn laatste detentie op vrije voeten komt, vestigt hij zich met zijn vriendin en twee kinderen in Naarden Vesting. Daar gaat hij verder met zijn praktijken. Ook nu bestelt hij er lustig op los. Francis, die Maxim genoemd wordt door zijn gezin, neemt vaak zijn vriendin en kinderen mee om extra betrouwbaar over te komen bij winkeliers.

  Kinderkleding

  Corinne Tober heeft een kinderkleding winkel in Bussum, met designmerken in een hogere prijsklasse. Daar wilde Z. een aantal kinderjassen kopen. Hij had alleen geen geld bij zich. Hij zou later komen betalen. Maar u raadt het al: er wordt nooit betaald! Ook brengt Francis een bezoek aan de woonwinkel van Dorien Spil. Zij importeert exclusieve designmeubelen. Z. bestelt onder de naam "Maxim Palermo" een complete huisraad ter waarde van 25.000 euro. Steeds heeft hij smoezen over het wel of niet kunnen betalen van de meubelen. Als hij dan ook nog eens vertelt dat hij leukemie heeft, is voor Dorien de maat vol. Via internet komt ze achter de ware identiteit van haar klant en besluit het heft in eigen hand te nemen. Ze gaat langs met een bos bloemen om medeleven te betuigen voor zijn ziekte. Maar Dorien heeft een achterliggende reden: ze wil haar meubelen terug. De mannen die ze meeneemt maken indruk en Francis laat ze toe in zijn huis. Dit weerhoudt hem er echter niet van om elders in het land opnieuw meubelen te bestellen.

  Auto's

  Ondernemers zijn niet de enige die de dupe worden. Zo meldt een particulier dat hij in mei van dit jaar zijn Range Rover via Marktplaats verkoopt aan ene Franco Z.. De auto wordt op naam gezet van F. Z., maar de overeengekomen 11.500 euro blijven uit. Bekende smoezen volgen: Z. heeft leukemie, of er is een foutje bij de bank. Na zes weken komt de verkoper erachter dat hij met de beruchte Francis Z. te maken heeft. Als hij zegt aangifte te doen, wordt hij via anonieme telefoontjes bedreigd. De auto is op verzoek van de verkoper door justitie in beslag genomen, maar de eigenaar krijgt zijn Range Rover niet terug zonder dure rechtszaak.

  Ook autodealers melden ons dat het gonst in het Gooi. Z. bestelt nieuwe auto's, maar betalen: ho maar.

  Vakantie

  Gratis auto rijden is niet genoeg voor Z.. Hij probeert zelfs een compleet verzorgde vliegvakantie voor zijn gezin te scoren. In april komt bij Peterman Moral Travel op Tenerife het verzoek binnen om met spoed een vakantie te regelen. Z. krijgt de reisagent zo ver om vier vliegtickets én de accommodatie voor te schieten. Het valt Roy Peterman op dat Z. de Nederlandse luchthavens ontwijkt. Francis Z. durft de grens niet over. Hij zegt tot twee keer toe een vlucht af terwijl de vliegtickets wél iedere keer vooruitbetaald worden door de reisagent.

  Z. heeft steeds smoezen waarom hij de reis nog niet betaald heeft. Roy Peterman heeft er genoeg van. Hij is 2800 euro lichter en krijgt ook na weken zijn geld niet terug. Als hij speciaal naar Nederland vliegt om aangifte te doen, blijkt de politie heel geïnteresseerd in het doen en laten van Z., maar niet in Petermans' schade.

  Onderzoek politie

  Als Opgelicht?! navraag doet bij de politie, kan Peterman wel aangifte doen. Daar blijkt dat Z. geen onbekende is. Er loopt op dit moment een onderzoek naar zijn praktijken. Iedereen die gedupeerd is door Z. wordt opgeroepen aangifte te doen.

 • Ook interessant