Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Facebook noemt claim Paul Ceglia 'fraude'

  Facebook heeft een rechtszaak tegen de sociale netwerksite donderdag (plaatselijke tijd) afgedaan als 'brutale en ongehoorde fraude'

  De New Yorker Paul Ceglia begon juni vorig jaar een rechtszaak tegen Facebook, omdat hij claimt in 2003 een contract met oprichter Mark Zuckerberg te hebben getekend over het ontwerpen van Facebook.

  Facebook, gelanceerd in 2004, werd onlangs door het toonaangevende tijdschrift Forbes geschat op een waarde van 6,9 miljard dollar (4,9 miljard euro). Ceglia claimt recht te hebben op de helft van het bedrijf. Als bewijsmateriaal zegt hij e-mails van, en een contract ondertekend door Zuckerberg te hebben.

  Facebook reageerde met een 23 pagina's tellend document. Volgens het bedrijf is de aanklacht gebaseerd op een "vervalst document en verzonnen bewijs."

  "Het contract zou zijn getekend in 2003, maar de eiser wachtte tot 2010 met ons aanklagen. Dat is een vertraging van zeven jaar, waarin de aanklager zweeg, terwijl Facebook groeide tot een van 's werelds bekendste bedrijven." Facebook erkent wel contact gehad te hebben met Ceglia. Zuckerberg ontmoette Ceglia in 2003 in een hotel vanwege een vacature voor de website streetfax.com. "Hij (Zuckerberg) tekende een geschreven overeenkomst met Streetfax, waarin hij overeenkwam diensten te verzorgen alleen voor de website streetfax.com."

  Facebook werd eerder al aangeklaagd dppr de tweeling Tyler en Cameron Winklevoss. Zij claimen dat Zuckerberg hun idee voor een sociale netwerksite heeft gestolen. De tweeling kwam tot een schikking van 65 miljoen dollar (46 miljoen euro), maar stapte later opnieuw naar de rechter. Hun eis werd eerder deze maand afgewezen, waarna de broers aankondigden naar het hooggerechtshof te stappen.

  Bron: ANP

 • Ook interessant