Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Co den H. aangehouden

  Co den H. aangehouden

  Op vrijdag 3 juni heeft de politie Zeeland-West-Brabant Co den H. aangehouden. Hij wordt ervan verdacht mensen in totaal 218.000 euro afhandig te hebben gemaakt door op internet betonplaten aan te bieden, maar deze niet te leveren. Opgelicht?! besteedde recentelijk nog aandacht aan de praktijken van den H.

  De man bood betonplaten te koop aan op internet. Benadeelden reageerden op de advertenties en maakten vervolgens geld over naar rekeningnummers. Deze rekeningnummers bleken toe te behoren aan zogenaamde katvangers. Katvangers zijn mensen die hun rekeningnummer ter beschikking stellen voor oplichtingsdoeleinden. Nadat het geld op deze rekeningen was gestort, werd het direct weer opgenomen of doorgesluisd naar andere rekeningen.

  Landelijk Meldpunt Internet Oplichting

  Naar aanleiding van diverse aangiftes bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting werd een onderzoek opgestart. Uit analyse van de aangiftes bleek dat een groot aantal aangiftes aan elkaar te linken was. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat o.a. inwoners uit ‘s-Gravenpolder, Koudekerke, Clinge, Nieuwerkerk en Noordgouwe ook door de man benadeeld waren. Het onderzoek is vervolgens opgepakt door de recherche in Zeeland.

  Katvangers

  Tijdens het onderzoek kwamen tien personen als katvanger in beeld. Op hun rekeningen was geld gestort afkomstig van oplichtingszaken. Deze personen zijn door de recherche gehoord over hun betrokkenheid bij deze oplichting. Het Openbaar Ministerie gaat beoordelen of de katvangers ook vervolgd kunnen gaan worden.

  Hoofdverdachte lichtte op voor tonnen

  Het spoor leidde vervolgens naar de 52-jarige man. Hij wordt gezien als hoofdverdachte. De man is in het verleden vaker aangehouden geweest terzake oplichting middels het aanbieden van betonplaten. In het nu lopende onderzoek zijn 61 aangiftes opgenomen. In totaal zijn mensen opgelicht voor een bedrag van 218.000 euro. De banken hebben naar aanleiding van gegevens van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting in totaal 21 bankrekeningen laten blokkeren.

  Waarschuwing

  De politie waarschuwt mensen om hun bankrekening of gegevens nooit ter beschikking te stellen.Een katvanger uit Spijkenisse die in dit onderzoek 5 bankrekeningen opende en ter beschikking stelde aan de hoofdverdachte is door de banken op een zwarte lijst geplaatst. Hij kan de komende 8 jaar geen bankrekening openen.

  De Rechter-Commissaris geleid heeft bepaald dat den H. in ieder geval nog 14 dagen vast moet blijven zitten.

  Bron: Politie

  Foto: iStockphoto.com

  Gerelateerd

 • Ook interessant