Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • CNV Vakmensen doet aangifte tegen nep-ondernemers Machiel D. en Burak Y.

  CNV Vakmensen doet aangifte tegen nep-ondernemers Machiel D. en Burak Y.

  CNV Vakmensen doet namens 10 leden aangifte bij de politie tegen 'ondernemer' Machiel D. en zijn kompaan Burak Y. 'We hebben hier te maken met malafide praktijken, waar zo snel mogelijk een einde aan moet komen', stelt Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen. Dat de vakbond de route via het strafrecht kiest en namens een groep leden aangifte doet, is uniek. Opgelicht?! besteedde dit voorjaar aandacht aan de praktijken van Machiel D.

  Uit onderzoek van CNV Vakmensen blijkt dat Machiel D. en Burak Y. de afgelopen jaren een netwerk van schimmige B.V.’s hebben opgezet, waarbij zij op grote schaal werknemers in de bouw (vooral metselaars) financieel duperen. 'De metselaars krijgen een contract en het lijkt allemaal goed geregeld, maar niets is minder waar. Ze worden stelselmatig bestolen, het geld verdwijnt op een slinkse manier in de zakken van de eigenaren', stelt Fortuin. Tv-programma Opgelicht!? besteedde eerder dit jaar, met medewerking van CNV Vakmensen, al aandacht aan deze zaak.

  Lange lijst

  De lijst met geconstateerde fouten is lang: achterstallige betalingen, geen afdrachten aan pensioenfonds en tijdspaarfonds, geen doorbetaling bij ziekte of verlof, verkeerde loonstroken. CNV Vakmensen heeft meerdere procedures gevoerd én gewonnen, maar stuit telkens op inmiddels failliete of lege B.V.'s. Bij de aangifte die de bond namens tien leden doet, gaat het om een vordering van in totaal ruim 200.000 euro bruto, nog los van de niet afgedragen pensioenpremies. 'We kunnen eindeloos procederen, maar we winnen er uiteindelijk niks mee', constateert Fortuin. 'Daarom willen we dat het Openbaar Ministerie deze zaak overneemt. Wat ons betreft krijgen deze nep-ondernemers voor een heel lange tijd een bestuursverbod opgelegd, zodat ze geen nieuwe bedrijven meer kunnen starten.”

  Vaker bestuursverbod opleggen

  Zowel het OM als een curator kunnen bij de rechter verzoeken om een bestuursverbod, wat het opzetten van een nieuwe onderneming (tijdelijk) onmogelijk maakt. In de praktijk wordt hier echter nauwelijks gebruik van gemaakt, constateert Fortuin. 'Het is in Nederland heel makkelijk om een B.V. op te zetten, die drempels liggen heel laag. Zo hebben we dat hier geregeld, om de koopmansgeest niet te belemmeren. Daar is op zich niks mis mee, maar dan moeten we bij misbruik óók willen ingrijpen. En dat gebeurt dan vervolgens nauwelijks. Wij roepen OM en curatoren op om vaker van die mogelijkheid gebruik te maken. Leg nep-ondernemers sneller een bestuursverbod op en maak het hen op die manier voor langere tijd onmogelijk om weer een nieuwe onderneming op te zetten. Dat scheelt bij voorbaat een hoop ellende, met alle tijd en kosten die we moeten besteden aan onnodige procedures.'

  Bouwbedrijven ook verantwoordelijk

  Tegelijkertijd wijst CNV Vakmensen bouwbedrijven op de ketenaansprakelijkheid. De bond heeft afgelopen maanden tientallen brieven gestuurd naar werkgevers die zaken doen (of hebben gedaan) met B.V.’s van Machiel D. 'We wijzen hen op hun rol én het risico dat ze lopen dat we de rekening bij hen neerleggen, als D. niet betaalt. Veel bedrijven hebben daar goed op gereageerd en willen gelukkig op een nette manier zaken doen. Maar als bedrijven willens en wetens zaken met hem blijven doen, brengen we dit in de publiciteit.'

  Gedupeerde metselaars

  Voor de gedupeerde metselaars probeert CNV Vakmensen intussen via een andere weg nog enige compensatie te krijgen, via het UWV of via bouwbedrijven die zaken hebben gedaan met Machiel D.

  Afbeelding: Maartje Kuperus Fotografie

  Gerelateerd

 • Ook interessant