Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Celstraf geëist tegen Michel V. die honderden kinderen dupeerde

  Celstraf geëist tegen Michel V. die honderden kinderen dupeerde

  De 37-jarige Michel V. wordt ervan verdacht in 2013 en 2014 tonnen achterover te hebben gedrukt die bedoeld waren voor zwemscholen in Alkmaar en Dalfsen. Hierdoor gingen de zwemscholen failliet en kon de zwemles voor honderden kinderen die al vooruitbetaald hadden niet doorgaan. De Officier van Justitie eiste maandag in de rechtbank Zwolle 15 maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk.

  De werkwijze van Michel V. werd in 2015 door Opgelicht?! blootgelegd. V. was eigenaar van een zwemschool en verkocht populaire 'ABC-pakketten'. Ouders betaalden zo een relatief goedkope prijs voor de zwemlessen van hun kinderen. Het geld kwam bij de verdachte terecht, die vervolgens de zwemcentra verkocht. De kinderen van de betalende ouders hadden nog steeds recht op al die zwemlessen, maar de nieuwe eigenaar had geen geld in kas om de lessen en het zwembad te bekostigen. Een faillissement kon dan ook niet uitblijven.

  Op de vraag waar al het verdwenen geld gebleven is, kan V. geen antwoord geven. Zo is er bijvoorbeeld 65.000 euro 'kwijt' die ouders contant aan zwemcentrum Dalfsen hadden betaald. Volgens de verdachte zouden deze betalingen door de boekhouder in 'een programma' zijn gezet en zouden hier andere rekeningen contant mee zijn betaald. Van deze boekhoudkundige handelingen is niets terug te vinden in de administratie.

  In de rechtbank stond ook E. van D. terecht. Hij was de koper van zwemcentrum Alkmaar. Hij verklaart tegenover de rechter dat hij slecht geïnformeerd was. Zo kreeg Van D. te horen dat er pas tien tot vijftien ouders vooruitbetaald hadden en er zou dus nog een grote stroom geld binnen komen. Michel V. ontkracht dit verhaal, volgens hem wist zijn koper precies hoe veel mensen al betaald hadden. Toen Van D. zich realiseerde dat hij veel minder inkomsten zou krijgen dan verwacht, zag hij in dat hij met geen mogelijkheid de kosten kon dragen die nodig waren het zwemcentrum draaiende te houden. Tegelijkertijd geeft Van D. toe dat hij in die periode geld dat er nog wel was, heeft vergokt. Tegen E. van D. is 240 uur werkstraf geëist.

  De zaak kwam aan het licht bij justitie nadat de curator van de faillissementen aangifte heeft gedaan wegens faillissementsfraude. Tegen Michel V. is ook een bestuursverbod van drie jaar geëist. Dit is een maatregel die sinds 2016 kan worden opgelegd om te voorkomen dat een bestuurder opnieuw de leiding over een bedrijf krijgt met de mogelijkheid te frauderen.

  De uitspraak in beide zaken is 11 april.

  Gerelateerd

 • Ook interessant