Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Cel- en taakstraffen voor witwassen geld VROM

  De rechtbank in Den Haag heeft maandag drie mannen en een vrouw veroordeeld tot cel- en taakstraffen voor het witwassen van geld van het toenmalige ministerie van VROM.

  De zaak tegen een vijfde verdachte werd heropend, omdat de rechters vinden dat nog een getuige moet worden gehoord.

  Het OM eiste twee weken geleden tot 3 jaar cel. De hoogste straf die werd opgelegd, was een jaar celstraf. De straffen vallen lager uit, onder meer omdat de veroordeelden slechts betrokken waren bij het witwassen van één geldbedrag en niet bij oplichting.

  VROM werd in totaal voor 4 miljoen euro opgelicht. Het ministerie dacht subsidie over te maken aan de provincie Zuid-Holland. Het ging om geld bestemd voor vermindering van luchtverontreiniging. VROM maakte sommen geld over op een andere bankrekening dan gebruikelijk. Hiertoe werd briefpapier vervalst. Justitie vermoedt dat er nog meer mensen bij de oplichting betrokken zijn.

  De mannen en vrouw zouden in opdracht van anderen hebben gewerkt. Een man en de vrouw stelde zelfs onder druk te zijn gezet om de boel op te lichten, maar dat geloofden de rechters niet. De man werd wel onder druk gezet om zijn schulden te betalen, maar profiteerde zelf ook van het verkregen geld.

  De hoogste straf ging naar een man die het geld witwaste. Hij liet het op rekeningen storten, sluisde het vervolgens door en deed of het om legitieme transacties ging. Volgens de rechtbank zou hij niet hebben geweten dat het om geld van de overheid ging. Een andere man kreeg 7 maanden cel, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Zijn rol was kleiner, stelden de rechters, maar hij moet geweten hebben dat het "geen zuivere koffie" was. Hij komt overigens binnen enkele dagen op vrije voeten, omdat hij al enige tijd vastzit.

  De derde man kreeg een celstraf van 187 dagen, waarvan 90 dagen voorwaardelijk. Hij zat al bijna 100 dagen in voorarrest, dus hoeft niet terug de cel in. Wel moet hij nog een taakstraf van 240 uur uitvoeren. Net als de vrouw; zij kreeg een taakstraf van 180 uur.

  (ANP)

  Gerelateerd

 • Ook interessant