Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Brits onderzoek wijst uit: Facebook brak expres privacyregels

  Brits onderzoek wijst uit: Facebook brak expres privacyregels

  Facebook heeft expres privacyregels gebroken. Dat staat in een onderzoek van het Britse parlement naar nepnieuws. Het sociale medium zou direct aan strenge wet- en regelgeving moeten worden onderworpen. In het onderzoek worden Facebook en de leidinggevenden 'digital gangsters' genoemd. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

  Daarnaast staat in het rapport dat Facebook moedwillig het onderzoek heeft gedwarsboomd en dat ze niet genoeg deden tegen Russische pogingen om verkiezingen te beïnvloeden. Oprichter Mark Zuckerberg zou volgens het rapport alleen maar medewerkers die de vragen niet konden beantwoorden naar verhoren hebben gestuurd.

  'Facebook blijft winst belangrijker vinden dan veiligheid van de gebruiker', staat in het rapport. '

  'Zuckerberg geen goede leider'

  Naast Facebook krijgt ook Zuckerberg ervan langs in het rapport. 'Hij laat constant zien dat hij geen goede leider is en dat hij niet de verantwoordelijkheid neemt die mag worden verwacht van iemand op zijn positie.'

  'Bedrijven als Facebook moeten niet worden toegestaan te doen alsof ze boven en onder de wet staan, alsof ze digitale gangsters zij', schrijven de parlementsleden die het onderzoek deden.

  In een reactie laat het bedrijf weten blij te zijn met de uitkomsten van het onderzoek. 'We zijn blij dat we een significante bijdrage hebben kunnen leveren aan dit onderzoek. We hebben al grote veranderingen doorgevoerd. Hoewel we een lange weg te gaan hebben, zijn we niet meer hetzelfde bedrijf als vorig jaar.'

  Bron: ANP, The Guardian

 • Ook interessant