Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Bitcoinworkshop for Dummies

  Bitcoinworkshop for Dummies

  Investeren in cryptocurrency, zoals de bitcoin, is razend populair. Veel mensen kopen bitcoins, maar weten dan niet precies wat ze met hun investering aan moeten. Fraudeurs wel, en die maken daar handig gebruik van.

  Eind november 2017 verschijnen er advertenties in NRC en De Limburger die een workshop aanprijzen: 'Bitcoin for Dummies' van ene Erik Wijnands die zijn e-mails onderschrijft met: 'cryptoconsultant-journalist-organisator'. Geïnteresseerden moeten het inschrijfgeld ter waarde van 50 euro betalen in bitcoins. Het bitcoinadres is anoniem.

  Geen locatie

  Al snel blijkt dat er iets vreemds aan de hand is met de workshops: de locaties die genoemd worden zijn 'hartje Roermond' en 'hartje Utrecht'. Meer wordt er niet duidelijk. De dure krantenadvertenties blijven onbetaald en de workshops gaan nooit door. De opdrachtgever zou het bedrijf Dutch Crypto Consultancy zijn. Maar dit bedrijf heeft nog nooit van Erik Wijnands of de workshop gehoord. Eigenaar Diederik Koopman gaat op zoek naar degene die de naam van zijn bedrijf misbruikt, maar komt er niet achter wie het is.

  Niet te achterhalen

  Ook digital security specialist Stan Hegt vindt geen spoor bij het gebruikte bitcoinadres: de gestorte bedragen verdwijnen in een zogeheten bitcoin 'tumbler' die de geldstromen door elkaar mixt. Hierdoor is de ontvanger niet te achterhalen. Ook het e-mailadres blijkt moeilijk te achterhalen, omdat Erik Wijnands gebruik maakt van een zogenoemde 'proton'-mail, een service die anonimiteit waarborgt.

  Oude bekende van Opgelicht?!

  Bij Opgelicht?! begint er wél een belletje te rinkelen. De naam Erik Wijnands is een alias dat vaker gebruikt is door oude bekende Erik G. Een man die wij in 2011 al spraken over verschillende soorten workshops die nooit doorgang vinden. G. is in 2015 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, voor onder meer belastingontduiking, fraude, witwassen en computerhacking. Hij zou voor meer dan 2 miljoen euro aan schulden hebben gemaakt. G. wist te ontsnappen uit het opvanghuis van een re-integratieproject. Hij deed dat op een gewiekste manier: het opvanghuis werd door hem onderverhuurd. Van de opgestreken huurpenningen bekostigde hij zijn ontsnapping. Regelmatig krijgt de redactie van Opgelicht?! bericht dat G. als hotelpiraat rondwaart in Nederlandse hotels, afgelopen week nog als Hans G. in Roosendaal.

  Onbereikbaar

  Het mobiele nummer dat gebruikt wordt bij G.'s hotelboekingen is hetzelfde nummer dat gebruikt wordt bij correspondentie over de bitcoinworkshop. De redactie probeert hem telefonisch te bereiken, maar krijgt hem niet te spreken. Op het Utrechtse adres dat G. opgeeft als 'Cryptoconsultant' verblijft hij niet.

  Gerelateerd

  zoom
 • Ook interessant