Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Beroepsoplichter Co den H. veroordeeld tot zes jaar celstraf

  Beroepsoplichter Co den H. veroordeeld tot zes jaar celstraf

  Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 56-jarige beroepsoplichter Co den H. vandaag tot een celstraf van zes jaar veroordeeld wegens vijftig individuele gevallen van oplichting. Extra uitzonderlijk is dat het hof de uitspraak zal publiceren met daarin de volledige naam van Den H., om te voorkomen dat hij na het uitzitten van zijn celstraf nieuwe slachtoffers maakt.

  Dat het hof een volledige naam van een veroordeelde publiceert, is hoogst uitzonderlijk: dit gebeurt namelijk zelden tot nooit. Op Rechtspraak.nl worden weliswaar uitspraken gepubliceerd, maar altijd anoniem.

  In dit geval heeft het gerechtshof echter zwaarwegende redenen om tóch tot publicatie van de naam over te gaan: Den H. heeft in het verleden vaker bewezen dat hij na het uitzitten van een celstraf doodleuk verder gaat met oplichten.

  Oplichting met stelconplaten en bouwmateriaal

  Kijkers van Opgelicht?! weten vermoedelijk al om wie het gaat, want in de uitzending van 17 december toonden we beelden van zijn arrestatie.

  Den H. moet niet alleen zes jaar brommen, maar moet zijn slachtoffers ook een bedrag van € 120.000,- terugbetalen. Deze straf krijgt hij omdat hij tussen november 2013 en februari 2016 stelselmatig mensen uit Nederland en België oplichtte via Marktplaats. Hij bood - meestal samen met een medeverdachte - bouwmaterialen en stelconplaten aan en deed zich daarbij voor als medewerker van een bouwbedrijf. Daarbij gebruikten ze talloze schuilnamen, telefoonnummers en mailadressen.

  Was de koopovereenkomst eenmaal tot stand gekomen, dan moest de koper een aanbetaling voldoen. Na het betalen van dit voorschot werd uiteraard niets geleverd en bleken de heren spoorloos. De gedupeerden werden voor een bedrag van in totaal € 120.000,- opgelicht, zij moeten dan ook volledig schadeloos worden gesteld door Den H.

  Hoger beroep pakt nadelig uit

  Eerder werd Den H. al tot vijf jaar cel veroordeeld door de rechtbank Zeeland-West-Brabant wegens zestig gevallen van oplichting, maar Den H. ging tegen de uitspraak in beroep. In afwachting van het hoger beroep kwam hij op vrije voeten en ging hij gewoon weer op dezelfde wijze door met het oplichten van mensen. De medeverdachte werd indertijd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan één voorwaardelijk. In het hoger beroep krijgt Den H. dus een jaar extra celstraf, maar in het hoger beroep van de medeverdachte is nog geen uitspraak gedaan.

  De meest recente oplichtingszaken - gepleegd tijdens zijn vrijstelling in afwachting van het hoger beroep - zullen op een later moment ongetwijfeld nog afzonderlijk worden behandeld. 

  'Ernstig verwijtbaar handelen'

  Hoewel het hof in het hoger beroep een lager aantal gevallen van oplichting bewezen achtte, kreeg Den H. tóch een hogere celstraf opgelegd. Het handelen van Den H. is volgens het hof zó ernstig dat een lagere straf simpelweg niet volstaat.

  Zo misbruikte Den H. kwetsbare personen voor zijn oplichtingspraktijken, waaronder zijn eigen zoon. De verdachte heeft zo ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen dat een kind in zijn ouder mag stellen, aldus het hof. Ook weegt het hof mee dan Den H. al vaker is veroordeeld voor oplichting en hij maar niets van zijn eerder opgelegde celstraffen lijkt te leren. Dat wordt hem door het hof zwaar aangerekend.

  Het hof vond een straf van zes jaar en zes maanden gepast, maar Den H. krijgt zes maanden aftrek omdat het hoger beroep te lang heeft geduurd.

  Waarschuwen samenleving

  Wegens de antecedenten van Den H. heeft het hof er geen vertrouwen in dat hij zich na het uitzitten van deze celstraf niet langer schuldig zal maken aan oplichting. Daarom worden de gegevens van Den H. niet geanonimiseerd gepubliceerd zodra de uitspraak onherroepelijk is geworden.

  Bron: Rechtspraak.nl

 • Ook interessant