Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Arrestaties voor grootschalige identiteitsfraude

  Arrestaties voor grootschalige identiteitsfraude

  De politie in Noord-Nederland heeft in november 5 personen aangehouden die worden verdacht van omvangrijke identiteitsfraude.

  De verdachten, vier mannen en één vrouw, hebben mogelijk van vele tientallen studenten in de stad Groningen het DigiD-account gestolen waarna ze onder meer de zorg- en huurtoeslag op hun eigen rekeningen hebben laten overmaken. Ze zouden op deze manier "enkele tonnen" hebben geïncasseerd, meldde het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

  AangiftesTot nu toe is bij de politie 54 keer aangifte gedaan en dat aantal kan nog oplopen, verwacht het OM. Van de vijf verdachten zitten er nog twee vast. Hoe zij in het bezit zijn gekomen van de juiste identiteitsgegevens, moet uit nader onderzoek nog blijken. Mogelijk hebben zij post uit brievenbussen gehengeld, aldus het OM. De meeste aangiftes komen van studenten die in studentenflats aan de Duindoorstraat en de Eendrachtskade wonen.

  In juni kwamen bij de politie de eerste aangiftes binnen. De slachtoffers gaven aan dat zij niet meer bij hun DigiD-account konden komen. Dat bleek telkens buiten hun medeweten om opnieuw te zijn aangevraagd.

  Onderzoek in stroomversnellingHet onderzoek kwam in een stroomversnelling door de aanhouding van de verdachten begin november. De vijf werden toen opgemerkt bij de studentenflat aan de Eendrachtskade en werden herkend door een getuige vanwege een eerder bezoek. De ingeseinde politie kon ze daarop inrekenen. Het rechercheteam heeft op meerdere plaatsen huiszoeking gedaan. Daarbij zijn onder meer tijdelijke bankpassen en brieven van DigiD gevonden.

  Bron: ANP

 • Ook interessant