Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Albert H. voor de fraudekamer

  Onlangs moest Albert H. verschijnen voor de Noordelijke Fraudekamer te Assen voor de inhoudelijke behandeling van zijn zaak. Opgelicht?! was erbij.

  13 feiten

  H. wordt verdacht van in totaal 13 feiten van ‘Oplichting/verduistering ‘of ‘Oplichting/verduistering meerdere malen gepleegd’, verduistering van twee auto's én bijstandsfraude. Hiervoor heeft de officier van justitie een celstraf van 24 maanden geëist.

  De totale schade van de 13 feiten bedraagt € 398.000. Drie van deze feiten zijn tijdens de zitting uitgebreid bekeken, waaronder die van een gedupeerde die in 2009 in onze uitzending te zien was. Zij leende 2 keer € 9.000 aan Goudhuis B.V. via een garantiecertificaat. Het certificaat zou staan voor een lening die ondergebracht was bij Fortis bank. Dit zou een groot rendement zou opleveren. Er bleek echter helemaal geen sprake van een lening bij de bank. De € 18.000 is onmiddellijk doorgesluisd naar de rekening van Goudhuis B.V.

  H. vertelde aan de opsporingsambtenaar: "ik heb alles verzonnen, inclusief de garantienummers en het certificaat. Het was een niet-bestaand product." In de rechtbank wijzigt hij zijn verhaal, tot frustratie en irritatie van de rechters. Hij zegt nu dat de gedupeerde die beslissing zelf heeft genomen en hij haar slechts geïnformeerd heeft. De rechter noemt deze zaak "een geval van klassieke oplichting". En dat is kenmerkend voor de werkwijze van Albert H.

  Goudhuis B.V.

  Albert H. sluist met prachtige beloftes zo snel mogelijk geld door naar zijn financiële advieskantoor Goudhuis B.V. Daarna roomt hij geld af om zijn privé kas te spekken. H. maakt gebruik van stromannen en katvangers om zelf buiten schot te blijven. Zo maakt hij een jonge man, die net gestopt is met zijn studie, directeur van Goudhuis B.V. Zijn naam wordt misbruikt en uiteindelijk getuigt hij in het onderzoek van de Noordelijke Fraudekamer tegen zijn voormalige baas. "Ik voel me gedupeerd door H. Ik werd verblind door het directeurtje spelen, maar wist niet wat er aan de hand was. H. was de officieuze directeur, ik werd nergens bij betrokken."

  Bijstandsfraude

  In 2008 en 2009 woonde H. in Duitsland, terwijl hij stond ingeschreven in Gemeente Emmen. In deze tijd ontving hij onterecht bijstand voor een bedrag van in totaal 23.000 euro. De gemeente heeft een loonbeslag van 30.000 gelegd.

  Op dinsdag 27 maart veroordeelde de rechter H. tot een celstraf van 24 maanden. Hiervan zijn 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

 • Ook interessant