Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 5 jaar geen bedrijf voor malafide bestuurder

  Rechters mogen frauderende bestuurders van bedrijven in de toekomst een verbod van maximaal vijf jaar geven op het leiding geven aan verenigingen, stichtingen, NV's en BV's. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag voor advies heeft opgestuurd naar verschillende instanties.

  Om zo'n verbod op te leggen moet een bestuurder zich in de drie jaren voorafgaand aan een faillissement flink hebben misdragen. Dat kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als een ondernemer kort voor een faillissement geld heeft weggesluisd.

  Opstelten wil verder dat de rechter een zogeheten civielrechtelijk bestuursverbod ook kan opleggen aan ondernemers die om de haverklap failliet gaan. Drie faillissementen in drie jaar tijd is volgens de minister echt te veel. Er zijn wel uitzonderingen. Zo telt het bijvoorbeeld niet mee als een bedrijf omvalt omdat een grote klant de rekeningen niet betaalt.

  Het is aan de officier van justitie of de curator om een bestuursverbod te vragen aan de rechter. Het verbod zorgt ervoor dat de betreffende bestuurder niet alleen moet stoppen met het werk voor de failliete onderneming, maar ook met het werk bij andere bedrijven. Een nieuwe functie als bestuurder of commissaris kan hij of zij ook niet meer aannemen.

  Bron: ANP

 • Ook interessant