Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 30 maanden cel voor Francis Z.

  30 maanden cel voor Francis Z.

  Op woensdag 11 oktober is Francis Z. door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden. Ook moet hij ruim 43.000 euro terugbetalen aan de gedupeerden. Francis Z., die in het verleden meermaals te zien was in Opgelicht?!, heeft zich tussen 2012 en 2014 schuldig gemaakt aan onder andere oplichting en flessentrekkerij.

  Francis Z. kocht goederen zonder te betalen, dupeerde een autobedrijf en een verzekeringsmaatschappij. Ook maakte hij een vrouw geld afhandig, die hij had leren kennen via een datingsite.

  Flessentrekkerij

  Francis Z. ‘kocht’ keer op keer goederen zonder te betalen. Hij gebruikte valse namen en met mooie verhalen won hij het vertrouwen van de verkopers. Als zij vervolgens bij hem aanklopten voor het achterblijven van de betaling hield hij ze aan het lijntje met smoesjes over de betaling of zijn slechte gezondheid. De verkopers werden bedrogen voor verschillende goederen: interieurspullen, bloemen, kleding, velgen, wijn, sushi en een puppy.

  Oplichting

  Ook lichtte Z. een autobedrijf en een verzekeringsmaatschappij op. Bij het autobedrijf deed hij zich voor als piloot. Uitgevoerde reparaties aan de auto werden nooit betaald. De verzekering lichtte hij op door valse claims in te dienen. Hij maakte hierbij gebruik van valse facturen.

  Datingsite

  Via een datingsite ontmoette hij een vrouw. Ook hier deed hij zich voor als piloot. Nadat zij verliefd op hem werd heeft hij ook haar opgelicht. Hij zou in financiële nood verkeren door toedoen van zijn ex-vrouw. De vrouw en haar moeder gaven hem geld en een auto.

  'Sluw en schaamteloos'

  Volgens de rechtbank handelde de man sluw en schaamteloos en heeft hij een spoor van slachtoffers achter zich gelaten. 'Hij deed dit puur uit eigen belang om er zo een luxere levensstijl op na te houden zonder dat hij dit kon betalen.' De rechtbank oordeelt dat een onvoorwaardelijke celstraf van 30 maanden een passende straf is. Daarnaast moet Francis Z. de gedupeerden een bedrag van in totaal ruim 43.000 euro terugbetalen.

  Bron: rechtspraak.nl

 • Ook interessant