Opgelicht?!

meer NPO start

 • Handelen in namaakartikelen op Marktplaats: mag dat?

  Handelen in namaakartikelen op Marktplaats: mag dat?

  Misschien ben je op Marktplaats wel eens een goedkoop merkshirt tegengekomen of heb je voor een paar tientjes een horloge gekocht waar je normaal gesproken honderden euro's voor zou moeten betalen. Grote kans dat dit namaakartikelen zijn. Mag je deze artikelen eigenlijk wel kopen of verkopen? En wat doet Marktplaats tegen namaakartikelen?

  In dit artikel vertellen we jou wat er wel en niet is toegestaan bij het handelen in namaakartikelen, zodat je veilig kan kopen en verkopen via Marktplaats.

  Mag je handelen in namaakartikelen?

  Nee, je mag geen namaakartikelen kopen of verkopen. Volgens Artikel 337 van het Wetboek van Strafrecht kan je hier een celstraf van maximaal één jaar voor krijgen, of een geldboete 'van de vijfde categorie'. Dat betekent dat je een boete kan krijgen van maximaal 83.000 euro.  

  Als je je beroep hebt gemaakt van het handelen in namaakartikelen of een bedrijf hebt waarbij je namaakartikelen koopt of verkoopt, kan je maximaal vier jaar celstraf krijgen. Het boetebedrag blijft hetzelfde: maximaal 83.000 euro.

  Mag je namaakartikelen (ver)kopen op Marktplaats?

  Nee, dit mag niet. Volgens de regels van Marktplaats mag je alleen goederen en diensten aanbieden en kopen die volgens nationale wet- en regelgeving zijn toegestaan. (link) Dat betekent dus dat namaakartikelen niet zijn toegestaan op de site. Mag je een object of dienst 'offline' (ver)kopen? Dan mag je hier ook in handelen op Marktplaats. De website heeft een lijst opgesteld met producten die niet verkocht mogen worden via het online handelsplatform.

  Op deze lijst staan alleen voorbeelden van producten en diensten die niet verkocht mogen worden via Marktplaats. Volgens de verkoopsite ben je zelf verantwoordelijk om na te gaan of het aanbod van en de handel in bepaalde objecten en diensten wettelijk is toegestaan. 

  Wat gebeurt er als je wél namaakartikelen via Marktplaats koopt of aanbiedt? 

  Als je op Marktplaats handelt in namaakartikelen, kan je advertentie verwijderd worden en je account geschorst worden door Marktplaats. Ook kunnen je gegevens worden doorgegeven aan justitie of aan een rechthebbende. 

  Mag je namaakartikelen in je bezit hebben? 

  Ja, dat mag wél. Het bezit van namaakartikelen voor eigen gebruik is niet strafbaar.

  Lees & kijk ook

  Reacties (*)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant