Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Zon, zee en zorgeloos genieten: zo bescherm je je online veiligheid op vakantie

  Zon, zee en zorgeloos genieten: zo bescherm je je online veiligheid op vakantie

  In de aankomende maanden verruilen de meeste mensen hun werkplek tijdelijk voor een heerlijke vakantiebestemming. Hou voordat je op vakantie gaat rekening met deze tips om je online veiligheid te beschermen. 

  Zonnebrand, check. Paspoort, check. Telefoon, check. Nog even je favoriete serie downloaden via de openbare wifi van de luchthaven en de vakantie kan pas echt beginnen. Ho, wacht even. Wist je dat verbinden met openbare wifi-netwerken helemaal niet zo veilig is als je zou denken? Het zit zo. 

  Pas op met openbare wifi-netwerken

  Hoe aantrekkelijk het ook klinkt: ‘Gratis surfen op het internet’, heel veilig is het niet. “Bij een openbaar wifinetwerk weet je nooit wie er meeleest”, vertelt Bibi van den Berg, hoogleraar Cybersecurity Governance aan de Universiteit van Leiden. Openbare wifi-netwerken zijn namelijk niet versleuteld. 

  Hackers kunnen het signaal tussen jouw apparaat en het openbare wifi-netwerk onderscheppen en zo toegang krijgen tot jouw vertrouwelijke informatie, zoals je wachtwoorden of bankzaken. Vermijd dus het gebruik van openbare wifi-netwerken en betaal liever dat beetje extra voor je databundel. 

  Gebruik een VPN (Virtueel Particulier Netwerk)

  Wil je toch gebruik maken van een openbaar wifinetwerk? Installeer dan een VPN op je apparaat. “ Via een VPN gaat alle communicatie door een soort tunneltje, waarmee je voorkomt dat iemand nog mee kan lezen met de dingen die je doet”, zegt Van den Berg. Zo kan je toch veilig gebruik blijven maken van gratis internet. 

  Let op roaming

  Als je op vakantie gaat naar een land binnen de Europese Unie, betaal je hetzelfde tarief voor internetten en bellen als in Nederland. Zodra je de Europese Unie verlaat, is dat niet meer zo. “Vaak krijg je een waarschuwing dat je andere tarieven moet betalen voor je databundel en dat heet roaming”, legt Van den Berg uit. De telefoon maakt namelijk verbinding met het netwerk van een andere provider.  

  “Wij horen elk jaar nog steeds mensen die onvoldoende in de gaten hebben dat ze met roaming enorm veel data verbruiken. Ze gaan dan vrolijk navigeren op Google Maps en ontdekken achteraf dat ze ontzettend hoge kosten hebben.” Deze tip sluit dus iets minder aan op je online veiligheid, maar komt je financiën ten goede. Voorkom dat je van een koude kermis thuiskomt en controleer dus voordat je op vakantie gaat of je te maken hebt met andere tarieven voor internet en bellen. 

  Wees voorzichtig met wat je online deelt 

  Terwijl jij heerlijk aan het genieten bent op vakantie is de verleiding groot om dit met al je vrienden en familie te delen. Hoe enthousiast je ook bent, wees terughoudend met wat je deelt op social media. “Als zichtbaar is dat jij bijvoorbeeld de komende drie weken van huis bent, kunnen criminelen daar natuurlijk hun voordeel mee doen.” 

  Je account op privé zetten kan bijdragen aan je online veiligheid. De kans is namelijk groter dat criminelen verder kijken naar iemand die zijn profiel helemaal niet heeft afgeschermd, zegt Van den Berg. Toch kan het nog steeds zijn dat je niet zeker weet wie er naar je profiel kijkt. Wil je jouw online veiligheid dus optimaal beschermen? Wacht dan met het delen van je vakantiekiekjes zodra je weer thuis bent. 

  Lees ook

 • Ook interessant