Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wat moet ik doen als ik heb geklikt op een nepmail van een postbedrijf?

  Wat moet ik doen als ik heb geklikt op een nepmail van een postbedrijf?

  Momenteel versturen criminelen valse e-mails uit naam van postbedrijven met als doel je computer te besmetten met malware. Wij adviseren je met klem niet op de link in deze e-mails te klikken. Heb je dit onverhoopt al gedaan? Dan lees je in dit artikel wat je het best kunt doen.

  In de valse e-mails die uit naam van DHL of PostNL verstuurd worden, staat dat de postbode geprobeerd heeft een pakketje bij je te bezorgen. Dit is niet gelukt. Om een nieuwe afspraak te maken, dien je een nieuwe afspraak te maken door op een link in het bericht te klikken. Let op! Deze link verwijst naar een gevaarlijk zip-bestand. Open je het bestand, dan loop je het risico dat er ongemerkt kwaadaardige software op je computer terechtkomt.

  Als je vermoed dat jij een dergelijk bestand hebt geopend, doorloop dan de volgende stappen die de Fraudehelpdesk op een rij heeft gezet:

  Stap 1: Welk besturingssysteem heb je?

  Zeus Panda, de malware waarom het hier gaat, is alleen werkzaam op Windows-computers. Mensen die via een Apple of Linux computer of met een smartphone het bestand hebben geopend, lopen in dit geval geen gevaar.

  Stap 2: Wat heb je precies gedaan?

  Als je alleen de e-mail hebt geopend en op de link hebt geklikt is, er nog niks aan de hand. Pas als je het .zip-bestand hebt geopend op een Windows-computer loop je gevaar. Is dit het geval? Kijk bij stap 3.

  Stap 3: Laat je pc nakijken

  Zeus Panda houdt stiekem bij welke websites je bezoekt. Zodra je naar de website van uw bank gaat, toont deze malware een eigen, valse website. Ook kan het gebeuren dat je wel de echte site van de bank te zien krijgt, maar dat alleen het inlogvenster is gemanipuleerd. Zo kunnen jouw inloggegevens en codes voor internetbankieren in verkeerde handen terechtkomen. De malware wordt ook actief als je probeert in te logen bij grote webshops, om je inloggegevens te stelen. Laat daarom je pc nakijken door een expert. Het is namelijk niet eenvoudig deze kwaadaardige software zelf te verwijderen. Maak in de tussentijd geen gebruik van internet en zeker niet van internetbankieren.

 • Ook interessant