Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Oplichter onbewust toestemming gegeven tot je cryptorekening? Herken de signalen van approval phishing

    Oplichter onbewust toestemming gegeven tot je cryptorekening? Herken de signalen van approval phishing

    Zonder dat je het doorhebt, geef je een oplichter toestemming om je cryptorekening te beheren. Deze vorm van oplichting heet approval phishing en heeft sinds mei 2021 wereldwijd al 2,7 miljard euro schade veroorzaakt, meldt de politie. Zo herken je de signalen van deze oplichting. 
     

    “Approval phishing is een tactiek die oplichters gebruiken om gebruikers te misleiden zodat ze een soort toestemmingstransactie ondertekenen, waardoor de oplichter toestemming krijgt om geld uit te geven dat in de crypto-portemonnee van het slachtoffer zit”, aldus de politie. Deze vorm van fraude komt het meest voor bij datingfraude (pig butchering) en investeringsfraude, waarbij slachtoffers buitensporige rendementen krijgen aangeboden op investeringen. 

    Zo kun je slachtoffer worden van approval phishing

    “Als je in crypto wil investeren en niet helemaal weet hoe het werkt, dan kun je slachtoffer worden door ‘approval phishing’,” vertelt Ruben van Well van het Cybercrimeteam Rotterdam in het artikel van de politie. Slachtoffers worden vaak benaderd via social media of worden door hun ‘online’ (liefdes)relatie overtuigd met beloften van snelle rijkdom. 

    Later misleiden criminelen hun slachtoffers om steeds meer eigen geld in te leggen. De angst om al het ‘geïnvesteerde geld te verliezen’ is groot. “Wij zien schadebedragen tot in de miljoenen, waarbij extra hypotheken en leningen worden afgesloten. Daarna verliezen de slachtoffers vaak alles wat ze hebben.”

    Voorkom dat je slachtoffer wordt van approval phishing

    Ben jij actief op een crypto-exchange? De politie geeft tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van approval phishing:

    • Onderteken geen approval-transacties zonder de persoon of het bedrijf aan de andere kant volledig te vertrouwen.
    • Wees sceptisch tegenover dringende verzoeken om geld of persoonlijke informatie, zelfs als deze afkomstig lijken te zijn van vertrouwde bronnen.
    • Zit er veel tijdsdruk achter een verzoek of actie die je moet uitvoeren? Dit zou zomaar een oplichter kunnen zijn.
    • Gebruik zoekmachines en sociale media om de achtergrond van de persoon of het bedrijf te onderzoeken zodat je zeker weet dat hun identiteit overeenkomt met hun online aanwezigheid.
    • Vooral romantische oplichters kunnen inspelen op sterke emoties om hun doelwitten emotioneel te manipuleren. Houd rekening met deze signalen. Controleer altijd de identiteit van de persoon met wie je online communiceert. Vraag indien mogelijk videogesprekken of persoonlijke ontmoetingen aan.
    • Vertrouw je instinct. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo.
    • Meld verdachte profielen of interacties aan de crypto-exchange en de politie.

    Slachtoffer van approval phishing?

    Ben jij in approval phishing getrapt? Of denk je dat je slachtoffer bent en heeft de oplichter nog geen geld buitgemaakt? “Ook als je al eerder bestolen bent is het belangrijk om je te melden en aangifte te doen!”, meldt de politie op hun website. Neem daarom in beide gevallen direct contact op met de politie en je cryptocurrency-exchange. 

    Lees ook

  • Ook interessant