Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Oplichting bij koop en verkoop auto

    Oplichting bij koop en verkoop auto

    Op het internet staat een mooie auto te koop met een Nederlands kenteken die eigendom is van een Brit. Hij heeft een tijdje in Nederland gewerkt, maar is toch weer teruggegaan naar het Verenigd Koninkrijk. Daar heeft hij niks aan een auto met het stuur aan de linkerkant, dus wil hij ervan af. En het liefst zo snel mogelijk, dus heeft ‘ie een mooie deal voor je.

    Helaas trappen nog veel mensen in deze vorm van oplichting. De auto wordt nooit verscheept van Engeland naar Nederland. Het track-and-trace nummer, de website van de verkoper, de beloftes… allemaal nep.

    Consumenten moeten extra voorzichtig zijn als het gaat om het kopen van auto’s over het wereldwijde web. Fraudeurs en oplichters maken handig gebruik van de wil van consumenten om de auto voor een zacht prijsje te bemachtigen.

    Meestal maken deze oplichters gebruik van moderne internetsites, zijn ze goed bereikbaar en beloven zij de kosten van het verschepen op zich te nemen.

    Ga hier niet op in! Mocht u toch besluiten tot de koop van de auto terwijl je hem nooit in levende lijve hebt gezien… volg dan in ieder geval de volgende tips op:

    1. Betaal nooit een voorschot of het hele bedrag zonder het voertuig gezien te hebben.
    2. Ga nooit in op een voorstel om de wagen per trein of boot te verschepen zodat je de wagen enkele dagen kan testen.
    3. Stort nooit geld via Western Union Bank of vergelijkbare services. Door de gebrekkige veiligheid van zulke systemen worden deze veelvuldig door oplichters gebruikt.
    4. Controleer eerst de papieren van het voertuig (chassisnummer en dergelijke) en de identiteit van de verkoper.
    5. Zoek uit of de advertentie gekopieerd is (of de foto dus al een keer op internet staat)
    6. Gaat het contact uitsluitend via de mail, dan kun je ervan uitgaan dat je met oplichters te maken hebt. Zo behouden zij de anonimiteit om justitie te ontlopen.
    7. Win zoveel mogelijk informatie in over de verkoper, bijvoorbeeld door op internet op de gegevens te zoeken (zoals e-mail adres, telefoonnummer en bankrekeningnummer).

    Smoezen

    Veel gebruikte smoezen van oplichters om je te overtuigen:

    'De auto is van een tandarts die gescheiden is, in Engeland woont, en werkt voor het Rode Kruis. De auto zal aan je worden getoond worden door een internationaal transportbedrijf, die je aanbetaling terugstort indien het voertuig je niet bevalt.'

    Zelf een auto verkopen

    Wil je zelf een auto verkopen? Ook dan kun je worden opgelicht!

    • Fraudeurs sturen je een cheque toe voor de aankoop van de auto. De koper ziet toch af van de koop en vraagt zijn geld terug. Je stort het geld terug. Achteraf blijkt de cheque vals te zijn en bent u uw geld kwijt.
       
    • Zonder dat fraudeur jou of de auto heeft gezien, ontvang je geld of een cheque van hem. Vaak is het bedrag 1.000 tot 2.000 euro hoger dan jouw vraagprijs. Als argument geeft de fraudeur aan dat de cheque bestemd was voor een andere auto, die inmiddels verkocht is. De fraudeur vraagt je het verschil op zijn rekening over te maken (vaak via Western Union). Inmiddels heb je de cheque ingediend en is het geld op jouw rekening gestort. De bank heeft echter 10 dagen de tijd om de cheque te controleren op echtheid. Wanneer blijkt dat deze niet gedekt is, wordt het overgeschreven bedrag teruggeboekt. Uiteindelijk heb jij de fraudeur het verschil betaald en dat bedrag ben je kwijt.

    Extra controleletter

    Sinds 1 januari 2012 wordt verplicht gecontroleerd of bij overschrijving de controleletter op het kentekenbewijs correct is. Met deze extra controle wil de overheid voorkomen dat vervalste kentekenbewijzen voor overschrijving gebruikt worden.

    De controleletter staat sinds 1 januari 1995 standaard uit één hoofdletter op alle afgegeven overschrijvingsbewijzen. De check op de controleletter vermindert fraude, waarbij vervalste overschrijvingsbewijzen een rol spelen, zoals bij het klonen van voertuigen.

    In dat geval krijgt een gestolen voertuig de identiteit van een bestaand voertuig, door middel van dezelfde chassisnummer, een vervalst kentekenbewijs en nagemaakte kentekenplaten. Doordat de controleletter alleen op het originele kentekenbewijs staat, wordt het moeilijker om een voertuig over te schrijven met een vervalst kentekenbewijs.

    Het is daarom van belang deze controleletter te allen tijde geheim te houden. Pas bij overschrijving op het postkantoor mag deze letter kenbaar worden gemaakt.

  • Ook interessant