Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • De één-cent-truc

  De één-cent-truc

  Iemand vraag je één cent over te maken en vervolgens wordt je bankrekening geplunderd. Hoe kan dit? In dit artikel leggen we uit hoe de zogeheten één-cent-truc in zijn werk gaat en hoe je kunt voorkomen dat jij op deze manier wordt opgelicht.

  Criminelen maken gebruik van nepbetaalverzoeken en nagemaakte websites van banken om hun slachtoffers geld afhandig te maken. Een oplichter doet zich voor als geïnteresseerde koper op Marktplaats. Hij vraagt de verkopende partij één cent over te maken via een (valse) betaallink, zogenaamd om er zeker van te zijn dat hij zijn geld naar de juiste rekening overmaakt. Ongemerkt onderschept de fraudeur hierbij de bankgegevens en betaalcodes. Vervolgens krijgt hij toegang tot de bankrekening van zijn slachtoffer.

  Er zijn verschillende apps waarmee je een betaalverzoek kan sturen naar een bekende. Tikkie is de meest bekende, daarom nemen we deze betaaldienst als voorbeeld. Stan Hegt beantwoordde in onze uitzending van 17 april 2018 de volgende vragen over de één-cent-truc via Tikkie:

  Wat is Tikkie?

  Tikkie is een app voor je smartphone waarmee je een betaalverzoek kunt sturen door middel van een link. Deze link verwijst naar de website van Tikkie. Vervolgens word je naar de omgeving van je eigen bank gestuurd om daar de betaling te kunnen doen.

  Op wat voor manier worden mensen met Tikkie opgelicht?!

  Fraudeurs maken gebruik van een valse website die er op het eerste gezicht hetzelfde uitziet als de echte site van Tikkie. Als je via deze website een betaling uitvoert, word je doorgestuurd naar wat lijkt je eigen bankomgeving, de pagina voor internetbankieren van jouw bank. Maar ook dit is een valse site. Als je hier je rekeningnummer, pasnummer en identificatiecode invoert, worden deze ongemerkt doorgestuurd naar criminelen. Met deze informatie kunnen zij jouw bankrekening leegtrekken. De criminelen loggen met de afgevangen codes in op jouw bankomgeving en sluizen geld weg.

  Hoe kun je zien dat het een valse of een echte link is?

  Criminelen gebruiken vaak tekens die op een letter lijken in een valse link. Ze vervangen bijvoorbeeld de letter 'O' door een '0' (nul). Je krijgt dan 'ABNAMR0.nl' in plaats van 'ABNAMRO.nl'. Een ander voorbeeld is lNG.nl in plaats van ING.nl. De hoofdletter ‘i’ is hier vervangen door een kleine letter 'l'. Je moet dus altijd erg goed opletten.

  De link in het voorbeeld hieronder is: tlkkie.nl. Met een 'l' in plaats van een 'i'. Let op! De enige juiste link van Tikkie is: www.tikkie.me!

  Zijn er veel van dit soort nepsites?

  Ja, en deze truc gebeurt ook niet alleen bij Tikkie. Alle bank-apps hebben tegenwoordig de mogelijkheid tot het sturen van een betaalverzoek. Er verschijnen talloze nepwebsites waar nietsvermoedende slachtoffers heen gelokt worden om inlogcodes te stelen.

  Voorkom dat jij slachtoffer wordt met deze tips

  • Kijk heel goed naar de URL/Link als je van iemand een betaalverzoek krijgt. Controleer deze goed en vergelijk de link met de echte URL van de betaaldienst.
  • Je hoeft je betrouwbaarheid als verkoper niet te bewijzen. Je hoeft dus geen cent over te maken om jouw rekeningnummer geldig te maken.
  • Verstrek geen andere gegevens aan de verkoper dan noodzakelijk. Ook geen ID-bewijs. Dit heeft een koper helemaal niet nodig om de transactie door te laten gaan.
  • Neem in geval van fraude gelijk contact op met je bank, en doe aangifte bij de politie.

  Bekijk de video

  In onderstaande video laat cyberexpert Stan Hegt aan de hand van voorbeelden zien hoe oplichters via valse betaallinks en nagemaakte websites geld kunnen wegsluizen.

  Noot: Dit artikel is nagekeken door de redactie op 24 december 2018

  Gerelateerd

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant