LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Spookfacturen - 12 oktober 2012

Praat hier mee over onderwerpen uit de uitzending
Gesloten
Moderator
Site Admin
Berichten: 506
Lid geworden op: 24-05-2006 12:59

Spookfacturen - 12 oktober 2012

Bericht door Moderator »

In het verleden heeft Tros Opgelicht?! meerdere malen aandacht besteed aan acquisitiefraude. Onderdeel hiervan zijn de zogenoemde spooknota’s. Dit is een misleidende aanbieding met de uiterlijke kenmerken van een factuur.

Discussieer mee over dit onderwerp.

fRI
Berichten: 1
Lid geworden op: 17-10-2012 02:36

Re: Spookfacturen - 12 oktober 2012

Bericht door fRI »

Met grote verbazing gekeken naar de uitzending van vanavond (16 oktober...niet 12!!, maar ik ben allang blij dat ik de uitzending MAG zien in het buitenland....geen sportfragmenten die dat blokkeren gelukkig,over oplichting gesproken ;)) )
Voor de spookfacturen zou een Zweed verantwoordelijk zijn... Als kleinondernemer in Zweden kan ik u melden dat het spookfacturenprobleem hier enorm is. Door de overheid en vooral door justitie wordt er vrijwel niets ondernomen, hoewel er wel een succes is geboekt het afgelopen halfjaar. Eindelijk heeft een aanklager het aangedurft een stel oplichters voor het gerecht te brengen.
Kleine ondernemers worden gelijkgesteld met grote bedrijven. De particuliere consument wordt beschermd door wetgeving terwijl die 's avonds thuis zit te genieten van een vrije avond en na ontslag een uitkering heeft en bovendien subsidie op verbouwingen en energiebesparende maatregelen....daar tegenover de "middenstander" die zich een slag in de rondte moet werken om een schamel inkomen te verwerven en nergens recht op heeft. En die dan ook nog alle kosten voor een rechtsgang tegen oplichters zelf moet dragen (welke hij niet mag verhalen op de oplichter in het strafrechtsproces...dat is het zgn civiele deel, waarvoor weer een onbetaalbare advocaat nodig is wiens declaraties ook niet mogen worden neergelegd bij de dader...)
Er wordt gemeld dat het een uniek probleem voor Nederland is (binnen de Benelux of binnen Europa?)....dat is dus niet zo! Wat wel uniek is in deze westerse landen is dat het recht (en de privacy...hahaha) aan de kant van de misdadiger staat. Waar zijn onze zgn rechtsstaten in godsnaam mee bezig....ik begrijp het iig niet.

MvG
Fridus Vis

Fedde3
Berichten: 2
Lid geworden op: 15-10-2012 21:46

Re: Spookfacturen - 12 oktober 2012

Bericht door Fedde3 »

Mooi item over spookfacturen, en gelukkig werden de grootste Nederlandse verzenders van dit soort 'aanbiedingen' netjes voor het voetlicht gebracht: Centrale Bedrijven Register en de Biz Telefoongids. Die laatste is trouwens al meer dan 10 jaar (!) actief met z'n misleidende 'facturen'. Hier laat onze overheid een mooie kans onbenut om deze uitwas aan te pakken.

Maar inderdaad, Fridus Vis heeft gelijk: de aanpak in België is goed, en in veel andere landen is het dezelfde ellende als in Nederland.

Neem bijvoorbeeld het Amerikaanse The Day Group, die spookfacturen stuurt voor z'n waardeloze nieuwsbrieven. Een abonnement kost bijna 5.000 dollar (!) per jaar. Op de nota staat weggemoffeld dat het slechts een aanbieding is. Googel maar eens op 'the day group fake invoice'. Overal ter wereld komen die facturen binnen.

En dan de Euopean City Guide, die weliswaar geen spooknota's verstuurt maar wel formulieren met kleine letterjes. Lees bijvoorbeeld eens deze ervaringen met deze frisse jongens: http://david.baldaro.me.uk/2010/02/euro ... uide-scam/ Ze sturen hun formulieren over de hele wereld.

En zo zijn er dozijnen voorbeelden van dit soort parasieten, wereldwijd. Het is niet voor niets dat een Amerikaanse site waarschuwt tegen dezelfde methoden waar ook Nederlandse organisaties slachtoffer van kunnen worden: http://www.scambusters.org/invoicescams.html

Jan uit het Bos
Berichten: 31
Lid geworden op: 11-10-2012 15:17

Re: Spookfacturen - 12 oktober 2012

Bericht door Jan uit het Bos »

Gelukkig wordt Fleur met haar stichting eindelijk serieus genomen. Die kan wel degelijk (wederom eindelijk) een rol van betekenis spelen. In het verleden was alleen fraudeofficier Fred Speijers geïnteresseerd in wat het SAF deed. Gelukkig wordt het draagvlak breder.

Andere, in het verlengde van acquisitiefraude liggende probleemoplossingen en geniale ideeën werden helaas door het OM tegengehouden onder het mom 'wie de langste heeft'. Triest dat de burger hier de dupe van moet zijn.

Gesloten