Opgelicht?!

meer NPO start
 • Update: Meesteroplichter Francis Z. wéér gearresteerd

  Meesteroplichter Francis Z. wéér gearresteerd
  Stockfoto, niet de echte arrestatie.

  Deze update hoort bij het dossier: Francis Z.

  De politie in Den haag heeft gisteren meesteroplichter Francis Z. voor de zoveelste keer gearresteerd. Dit keer wegens oplichting met vakantiehuizen. Z. maakte in de afgelopen jaren talloze slachtoffers en is al verschillende keren veroordeeld wegens oplichting en verduistering. Ook de vriendin van Z. is aangehouden.

  De gedupeerden reageerden op advertenties van 'James Becker' op Marktplaats, waarin vakantiehuizen te huur werden aangeboden. Na een aanbetaling van enkele honderden tot soms duizenden euro's, hoorden de slachtoffers niets meer. De politie Haaglanden deed onderzoek naar de aangiften en kwam uit bij Francis Z. uit Huizen.

  Eerder in Opgelicht?!

  Opgelicht?! besteedde in 2006 al aandacht aan de oplichtingspraktijken van Z.. Een aantal weken na die uitzending wordt hij tijdens een grootscheepse actie door de politie aangehouden. Z. is eerder dat jaar al veroordeeld wegens oplichting en verduistering. En dat is niet de laatste keer dat hij met justitie in aanraking komt. 

  • In mei 2006 wordt hij veroordeeld tot 12 maanden cel en terugbetalen van de schade die zijn slachtoffers geleden hebben. Z. is niet bij de uitspraak aanwezig.
  • In mei 2008 wordt hij veroordeeld wegens oplichting. 
  • In augustus 2008 wordt hij opnieuw veroordeeld voor verduisteringen en oplichting. Hij krijgt 3 jaar gevangenisstraf en moet de gedupeerden terugbetalen. Daarnaast treedt er heel bijzondere straf in werking: In de telegraaf van 29 januari 2011 wordt een grote advertentie geplaatst, die waarschuwt voor de praktijken van Francis Z.. Rechtbank Lelystad stelt dat Z. de advertentie zélf moet plaatsen en betalen. De kosten á 2500 euro schiet Justitie zolang even voor. En dan blijkt dat Z. zelfs lak heeft aan de rechtbank. Hij betaalt 150 euro en het Openbaar Ministerie kan fluiten naar de rest. Het CJIB is belast met het innen van de volledige kosten. 
  • In 2011 hamert de rechter 44 dagen cel af. Bovendien moet Z. 9 van 15 maanden voorwaardelijk die nog openstonden in de gevangenis doorbrengen. 
  • In september 2017 is hij veroordeeld voor het niet betalen van meubels, kleding en anderre goederen. Tegen deze straf is hij in hoger beroep gegaan.

  Verschillende aliassen

  Het is ook niet de eerste keer dat Z. zich voordoet als iemand anders. Als piloot Maxim Montoya-Valdez maakt hij voor honderdduizenden euro's schade in een familierestaurant. Wanneer Z. in oktober 2010 met detentieverlof is, doet hij zich voor als stylist 'Manuel Garcia' en haalt bij verschillende winkels kleding, gadgets en zonnebrillen weg. 'Maxim Palermo' koopt voor €25.000,- aan meubels en 'Franco Z.' koopt via Marktplaats een Range Rover die nooit betaald wordt. 

  Aangiftes

  Bij de recherche kwamen de afgelopen tijd in totaal 14 aangiftes binnen van oplichting en verduistering. In alle gevallen werd daarbij de naam van dezelfde verdachte genoemd. Hij zou met mooie (en geloofwaardige) verhalen zijn slachtoffers om de tuin hebben geleid en geld van hen hebben 'geleend'. Zo liet hij bijvoorbeeld telefoonabonnementen afsluiten of verhuurde hij huizen die niet bestonden.

  Meer slachtoffers

  De recherche sluit niet uit dat er nog meer personen het slachtoffer zijn geworden van oplichtingspraktijken van de Huizenaar. Denkt u zelf slachtoffer te zijn geworden van deze oplichter en heeft u uw verhaal nog niet met de politie gedeeld? Neem dan contact op met de districtsrecherche Den Haag West via 0900-8844

  Bron: politie.nl/Opgelicht?!

  Reacties (*)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant