Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wouter T.

  Wouter T.

  Al tien jaar ontvangen we klachten over hem: Wouter T. De boomlange ondernemer richt in Nederland, België, Duitsland en Estland tientallen bv’s op, die nooit een lang leven zijn beschoren. Zijn smoezenboek is al jaren hetzelfde. Volgens T. is het allemaal de schuld van de Belastingdienst.

  Bv’s

  Sinds 1989 is T. actief. Vanaf dat moment stapelen de opheffingen en faillissementen zich op. De eerste vier Nederlandse bedrijven die T. van 1989 tot 1996 op zijn naam heeft staan, gaan allemaal failliet. Ook de twaalf bv’s die hij hierna in Duitsland, België en Nederland opricht, zijn geen lang leven beschoren. In 2007 verhuist T. van België naar het Russische St. Petersburg waar hij verschillende bedrijven start, die allemaal met SMS-diensten te maken hebben.

  Het bedrijf dat Wouter en al zijn spullen naar Rusland verhuist, krijgt vanaf dat moment iedere maand een andere smoes te horen waarom er maar niet wordt betaald. We zijn inmiddels bijna 10 jaar verder: nog steeds staat een flink bedrag open.

  NavGuard

  Een aantal jaren, verhuizingen en faillissementen verder richt T. in Estland het bedrijf NavGuard op. Dit is opnieuw een bv in de mobiele sector. Hij trouwt er met zijn tweede echtgenote en bezoekt netwerkborrels bij expats. Hij maakt vrienden bij deze ontmoetingen. Tenminste, dat denken mensen.

  T. leent van deze vrienden geld, maar ze kunnen er daarna naar fluiten. Ook hier worden weer verschillende excuses gebruikt. Zo zou het geld op een rekening staan van zijn vrouw, waardoor hij er niet bij kan. Of hij moet nog geld van de Nederlandse Belastingdienst krijgen, maar dit komt maar niet. Daarom kan hij steeds nog even niet betalen. De vriend krijgt een schamele 1500 euro terug, van de 4000 euro die hij geleend heeft.

  Klachten

  De Estse bv NavGuard gaat failliet met een dikke 73.000 euro schuld. In de jaren erna volgen nog meer bv’s, opheffingen en faillissementen. Ook de Nederlandse bv NavGuard is geen succes. De klachten die we binnenkrijgen zijn allemaal van dezelfde aard. T. geeft opdracht tot het bouwen van websites, logo’s, etc. voor zijn bedrijf, maar er wordt niet betaald. En ook hier zijn het dezelfde smoezen die opgegeven worden als reden om niet te betalen. De Belastingdienst moet nog geld betalen of het geld staat nog op een rekening in Estland en het duurt even voor het overgemaakt is.    

  T. boekt verschillende vluchten bij twee business reisbureaus. Hij maakt wel gebruik van de tickets, maar betalen doet hij niet. Totale schade: 12.000 euro.   

  Bootjes

  Na een jarenlang verblijf in het buitenland komen Wouter en zijn gezin weer naar Nederland. In juni 2015 start hij Hermes Yachtcharter: een zeilbotenverhuurbedrijf voor de jongere generatie die wel de lusten, maar niet de lasten van een boot willen hebben.  

  T. gaat voortvarend van start. Hij richt vier bv’s op met de naam Hermes: Hermes Capital, Hermes Scheepsexploitatie, Hermes Online en Hermes Yachtcharter. Het plan lijkt heel mooi en Wouter laat zich van zijn beste kant zien op verschillende netwerkborrels. Hij komt heel sympathiek en betrouwbaar over. Veel ondernemers gaan op verschillende manieren met de ondernemer in zee.

  Wouter tekent allerlei contracten. Hij wil een bedrijfsruimte huren. Ook sluit hij koopovereenkomsten voor verschillende boten en een PR-overeenkomst ter waarde van 20.000 euro af. Al deze mensen krijgen geen rooie cent. Boten worden nooit afgenomen, facturen voor het bouwen van websites, logo’s of andere grafische werkzaamheden worden niet betaald.

  Met zijn bv Hermes Yachtcharter staat T. ook op de botenshow van de HISWA. Een standhouder die met hem aan de praat raakt, zou willen dat hij nooit in het keurige voorkomen van T. had geloofd. Al zijn spaargeld is in één klap weg. Hij leent T. 29.000 euro om een boot te kopen. Iedere maand zal een bedrag terug worden betaald. De eerste betaling is gedaan, daarna blijft het angstvallig stil.

  Het bedrijf waar T. een ruimte wilde huren, maar zijn huur nooit betaalde, waarschuwt het volgende kantoor dat T. huurt. Maar hij was al te laat. Ook zij hebben een schade van 6.375 euro. Een aantal ondernemers is het zat en daagt T.voor de rechter. Hij zegt wel geld te hebben om de rekeningen te kunnen betalen, maar weigert. Het faillissement wordt uitgesproken.

  Familie

  De achternaam van Wouter T. komt niet veel voor in Nederland. Een flink aantal gedupeerden proberen de familie van Wouter aan te spreken. Vanwege Wouters praktijken hebben ze echter al jarenlang geen contact meer met hem.

  Ze schrijven naar ons:

  'Wouter heeft naar onze inschatting een antisociale persoonlijkheidsstoornis, het liegen is een tweede natuur. Hoewel zijn familie er bij hem in het verleden vaak op heeft aangedrongen dat hij daarvoor behandeld zou worden, ziet hij zelf het probleem niet.'

  'Wouter heeft een niet aflatende drang om mensen te belazeren.'

  'Zodra het vertrouwen is gewekt, maakt hij zonder enige wroeging misbruik van mensen. Zijn luxueuze uitgavenpatroon staat niet in verhouding tot de inkomsten. Uiteindelijk volgt een faillissement. En dat keer op keer. Hij leert er niet van.'

  'Als Wouter wordt aangesproken op zijn leugens kan hij in woede ontsteken en van de daken schreeuwen dat het allemaal niet waar is. Al vele jaren is de standaard reactie dat hij verwikkeld is in een rechtszaak met de Belastingdienst en nog een hoop geld tegoed heeft. In ieder geval ligt het altijd aan een ander als hij niet betaalt.'

  Gesprek

  Opgelicht?! nodigt Wouter T. uit voor een gesprek en hij komt. Hij zegt alles uit te kunnen leggen. Opvallend is dat hij dezelfde antwoorden geeft als bij de gedupeerden. Hij moet nog geld krijgen van de Belastingdienst en daarom kan hij mensen niet betalen. Wouter T. doet alsof hij zich van geen kwaad bewust is.

 • Ook interessant