Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • World Travel Academy is duur en onnodig

  World Travel Academy is duur en onnodig

  'Zonde van je geld en zonde van je tijd', zo omschrijven oud-studenten de inmiddels failliete stewardessenopleiding van World Travel Academy. Zij zijn verbijsterd als ze ontdekken dat de school opnieuw nieuwe cursisten werft. Rond de €6.000 hebben studenten er voor over om een opleiding te volgen tot stewardess of grondstewardess op de World Travel Academy, voorheen World Travel School, op locaties in Amsterdam en Rotterdam. Hen werd beloofd dat ze na zo'n 6 à 8 maanden gegarandeerd aangenomen worden bij een luchtvaartmaatschappij.

  Dertig jaar lang houdt deze opleiding stand en lange tijd lijkt het goed te gaan. Totdat in 2016 een aantal studenten de media opzoekt. Zij zijn op de school aangenomen met een te lage vooropleiding waardoor zij, ondanks het diploma van de World Travel School, niet als (grond-)stewardess aangenomen worden. De luchtvaartmaatschappijen eisen namelijk vrijwel allemaal een minimale vooropleiding van MBO-4 of havo. Terwijl tijdens de open dagen en in gesprekken World Travel Academy doet voorkomen alsof zij met hun diploma toch aangenomen zouden worden. Dit was dus niet zo. De studenten eisten bij de rechter hun hoge studiekosten terug. De rechter stelde de ondergekwalificeerde meisjes in het gelijk.

  Opleiding onder vuur

  De opleiding, opgezet en gerund door Jaap van Dreeven, kwam onder vuur te liggen. Op het International Flight Attendant-diploma prijkte het NLQF4-keurmerk. Dat was destijds aan de opleiding toegekend. Hetzelfde NLQF4-keurmerk staat op MBO4- en havodiploma's. Maar dat maakte het stewardessendiploma nog geen MBO4- of HAVO- diploma. En dat is de minimumeis om stewardess te kunnen worden. De studenten werden daarover onvoldoende ingelicht. Inmiddels mag de opleiding geen NLQF-gecertificeerde diploma's meer uitreiken.

  Luchtvaartmaatschappijen hechtten, ook nu, geen waarde aan het diploma. Het gevolg van het faillissement is dat de studenten, die op dat moment de opleiding volgen, duizenden euro's kwijt zijn én geen diploma krijgen.

  Opnieuw bezig om studenten te werven

  Dat bij een faillissement alleen maar verliezers zijn, realiseren de oud-studenten zich maar al te goed. Ze accepteren hun verlies. Maar de frustratie is groot wanneer zij in de zomer, dus een paar maanden na het faillissement, op Facebook oproepen zien voor nieuwe open dagen voor de school. De eigenaar van de World Travel Academy, Jaap van D., is blijkbaar weer bezig om nieuwe studenten te werven. De oud-studenten melden zich bij Opgelicht?! om daarvoor te waarschuwen.

  Op de website van de World Travel Academy presenteert de school zich als voorheen, inclusief keurmerken en kwalificaties waarop de nieuwe school geen aanspraak meer mag doen. Die zijn met het faillissement vervallen of in afwachting van een nieuwe beoordeling ongeldig.

  Waardeloos diploma

  Een rondgang langs verschillende luchtvaartmaatschappijen leert ons dat zij de World Travel Academy niet kennen en/of erkennen. Wanneer je bij hen komt solliciteren is een MBO-4 of havodiploma nodig en krijgt je een gratis interne opleiding als je aangenomen wordt. Ook als je dan een World Travel Academy-diploma hebt, heeft dit geen toegevoegde waarde. De opleiding heeft voor deze maatschappijen geen waarde. In het buitenland zijn de eisen soms minder streng: als je maar lang genoeg bent en Engels spreekt. Een WTA-diploma is dan ook niet nodig want er volgt dan een interne opleiding.

  Een enkele grondafhandelaar ziet wel het nut in van de opleiding als het om het aanleren van topografische kennis gaat, maar geeft toe dat dit niet in verhouding staat tot de kosten van de opleiding. Bovendien doceert de WTA een verouderd boekingssysteem.

  Laat je informeren over de toelatingseisen

  Jaap van D., de man achter de World Travel Academy, wil voor de camera van Opgelicht?! geen  tekst en uitleg geven over zijn nieuwe activiteiten. Hij wijt zijn failissement aan het kwalificeringssysteem. Wie de droom heeft om aan het werk te gaan in de luchtvaart moet zich goed laten informeren wat de toelatingseisen zijn.

 • Ook interessant