Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wilto E.

  Wilto E.

  Bij sommige mensen denk je direct wat een aardige man of vrouw. Ze ogen vriendelijk, tonen interesse in de medemens en zijn een prettige amicale verschijning. Zo’n aardige man is Wilto E. Althans voor de mensen die net kennis met hem maken. Maar degenen die hem al langere tijd kennen, omschrijven hem totaal anders. Een man die hen het leven zuur heeft gemaakt, die hen financieel gedupeerd heeft.

  Oktober 2004

  Opgelicht?! krijgt jaren geleden voor de eerste keer met hem te maken. Op 16 oktober 2004 besteden we aandacht aan Wilto E. Destijds werkt hij als regisseur bij verschillende theatergezelschappen. Bij een van de theaterproducties leert hij in 1999 een handige man kennen. Hij wordt door E gevraagd verschillende klussen uit te voeren. De man krijgt voor de klussen netjes betaald. Als het vetrouwen gewonnen is, vraagt regisseur Wilto E. de man om een gunst. De kapperszaak van E.'s vrouw zit in financieel zwaar weer en E. vraagt of hij hem geld kan lenen. Het gaat om 20.000 gulden. De man is terughoudend en zegt er over na te willen denken. Wilto E. praat zo op hem in dat hij uiteindelijk overtuigd wordt. Het geleende geld zal hij immers snel weer terug krijgen. Omdat de man het geld zelf niet heeft, heeft E. de oplossing. Er zal een lening genomen moeten worden bij de bank. E. zal zorgdragen voor de juiste papieren. Zo maakt hij een arbeidscontract, loonstroken om daarmee de bank te overtuigen dat het geld terugbetaald kan worden.

  De man kan het geld lenen, overhandigt dit aan Wilto, die zeer blij is en nogmaals de belofte doet snel terug te zullen betalen. Vaak vraagt de gedupeerde man waar het geld blijft. Steeds krijgt hij een ander verhaal te horen waarom het geld er nog niet is, zo zou E's moeder net overleden zijn. Terwijl zijn moeder tot op de dag van vandaag nog leeft. De man heeft de volledige lening plus rente zelf moeten terugbetalen!

  Deze man blijkt niet de enige te zijn die destijds met Wilto E. te maken had. Ook zakenpartners laat E. met forse schulden achter. Een jongen van 20 komt door toedoen van E. met 2 ton schuld zitten. Hij raakt naast zijn huis en auto alles kwijt wat hij destijds opgebouwd had. E. vraagt ook anderen geld te leen. Geld wat vervolgens geleend wordt bij een bank. Ook dit wordt nooit terugbetaald.

  Musical Gaudi

  Landelijke bekendheid hoopt E. te krijgen als hij de musical Gaudi wil produceren. Bekende musicalsterren, zoals Ben Cramer, worden door hem benaderd. Cramer houdt zijn agenda een jaar leeg voor de rol. Als tijdens de repetities blijkt dat Ben Cramer geen vergoedingen betaald krijgt, en anderen ook niet, stopt Gaudi. Cramer loopt tienduizenden euro’s mis.

  Wilto E. wilde destijds niet voor de camera reageren. In een telefoongesprek met de redactie laat hij weten dat hij niemand opgelicht heeft en niet aan de uitzending mee wil doen.

  Meer gedupeerden

  Na de uitzending meldden anderen zich die zich ook gedupeerd voelen door Wilto E. Het komt echter niet tot een vervolg van de uitzending in 2004.

  Totdat zich in 2012 een aantal mensen bij de redactie melden die ook met E. te maken hebben gehad. De redactie start een nieuw onderzoek.

  Zo komen we ook in contact met een oud zakenpartner. Stef Veldhuis start in 1996 een bedrijf met E. in het importeren van kleding uit Turkije. Ze openen samen een winkel in Enschede. Stef investeert geld in de zaak en leent zijn compagnon ook nog eens 65.000 gulden op diens verzoek. Uiteraard zal Stef het geld snel terugkrijgen. Als de zaak open is, komen er belastinginspecteurs binnen. Die weten Stef te vertellen dat E. nog een flinke belastingschuld heeft en leggen beslag op de zaak. In een klap is Stef zijn investering  en geldlening kwijt. Doordat het een VOF is, draait Stef mede op voor de schade. Hij raakt zijn huis kwijt. Stef Veldhuis spant een rechtszaak aan tegen E. Die wint hij. Maar het geld heeft Stef tot op de dag van vandaag niet teruggekregen. De geldlening aan E. is door die gerechtelijke uitspraak en wettelijke rente inmiddels opgelopen tot ruim 240.000 euro.

  Wilto E. had ten tijde van de uitzending in 2004 al diverse vrouwen berooid achter gelaten. Sommige van hen raakten alles kwijt en kwamen in de schuldsanering terecht. Na de uitzending blijkt Wilto E. nog meer vrouwen in de financiële problemen te hebben geholpen.

  Internet-daten

  Wilto E. is actief aan het internet-daten. Zo ontmoet hij in 2008 Mieke Posma. In het begin is er veel gezelligheid. Na twee maanden woont Wilto bij haar in huis. Hij komt met niks. Wilto wil haar graag iets cadeau doen, waar beiden wat aan hebben. E. zoekt slaapkamermeubels uit bij een exclusieve beddenzaak voor 17.000 euro. Hij zal zorgdragen voor de betaling. Mieke is in de veronderstelling dat de meubels betaald zijn. Als drie jaar later de relatie voorbij is, komt de beddenzaak de meubels ophalen. Er is nooit iets betaald en Mieke heeft al die tijd van niks geweten!

  Eind 2008 vraagt Wilto E. Mieke ten huwelijk tijdens een reis die ze samen maken. De voorbereidingen voor het huwelijk worden getroffen. De dag, die gehouden zal worden op een mooie locatie in het zuiden van het land, moet groots gevierd worden. Toch verloopt deze mooiste dag heel anders dan Mieke ooit voor ogen had gehouden. Mieke ziet Wilto nauwelijks tijdens de dag. Als de band betaald moet worden, blijkt Wilto geen geld bij zich te hebben.  De geldbedragen die ze cadeau hebben gekregen van de huwelijksgasten worden aangewend om uiteindelijk de band te betalen. Later krijgt Mieke te horen dat Wilto op die dag ook aan vrienden geld heeft gevraagd.

  Bungalowpark

  In 2009 komt er een leuke opdracht op het pad van Wilto E. Een bungalowpark zoekt een uitbater voor hun park. E. lijkt de ultieme kandidaat. Hij oogt professioneel en heeft goede ideeën. Maar als Wilto aan de slag gaat, blijft er van de goedwillende uitbater niet veel over. De huurpenningen worden slecht betaald, de hygiëneregels worden ook niet nagestreefd en E. is niet voor rede vatbaar. Ondanks vele beloften beterschap te bieden, komt daar niks van terecht. Na een jaar zegt het park de samenwerking op. Niet veel later komen de brieven, incasso’s en aanmaningen van verschillende bedrijven. Toeleveranciers blijken niet te zijn betaald en blijven in totaal voor tienduizenden euro’s gedupeerd achter.

  Na dit bungalowpark gaat E. verder op een andere camping in het zuiden van het land. Daar voert E. dezelfde praktijken uit. Vele leveranciers krijgen hun geleverde goederen niet betaald.

  Mieke, de vrouw van Wilto E., weet niets van de onbetaalde rekeningen met beide parkwinkels. Na anderhalf jaar huwelijk spat de droom die Mieke voor ogen had uiteen. Wilto blijft nachten weg, en als hij thuis is, zit hij alleen nog maar achter de computer.  Eind februari is Wilto ineens vertrokken. Het is voor Mieke een raadsel waar Wilto naartoe is gegaan. Hij komt niet meer terug en de enige keer dat ze hem nog ziet, is bij de advocaat om de scheiding te regelen. Mieke wordt geconfronteerd met schuldeisers die geld te vorderen hebben, zoals de trouwlocatie. Ook de huwelijksreis blijkt niet betaald te zijn. Ook zijn er dierbare juwelen gestolen en Mieke verdenkt Wilto hiervan.

  Liefdesrelatie wordt zakelijke relatie

  Opgelicht?! komt in contact met een vrouw die meteen na Mieke een relatie met de man krijgt.

  Jos Veltmeijer leert Wilto E. in februari 2012 via internetdating kennen. E. vertelt net een scheiding achter de rug te hebben. Al snel woont hij bij Jos in huis. In het begin is het een liefdesrelatie, maar al snel verandert dit in een zakelijke relatie. E. wil een groot cosmeticaconcern opzetten met tientallen winkels door heel Nederland. E. wil de zaak eerst opzetten met bekenden. Als die zich terugtrekken, wordt door Wilto het idee geopperd om samen met Jos de zaken op te gaan zetten. Jos zal de eigenaar van de zaak worden. Het worden drie bedrijven, allen op naam van Jos. Ondertussen is E. druk met het aannemen van personeel en het zoeken van geschikte winkelpanden. In diverse plaatsen in het land worden op A-locaties panden gehuurd. De huurovereenkomsten die getekend moeten worden, worden door E. zelf ondertekend, met de handtekening van Jos! Jos weet hier niks van. De huur wordt echter nooit betaald.

  Ook het personeel, dat vanaf dag één steeds met Wilto E. te maken heeft, krijgt geen salaris uitbetaald. Wilto E. heeft keer op keer andere verhalen waarom er niet betaald kan worden. Zo is zijn neef overleden, en moet hij de begrafenis regelen en de weduwe begeleiden, zegt E. Maar Wilto E. schuift later ook elke verantwoordelijkheid af. Hij is echter geen egenaar. Het personeel  heeft vandaag de dag nog steeds maanden salaris tegoed.  Voor hen is Wilto E. de baas en het aanspreekpunt voor de bedrijven.

  Verbouwen

  Wilto ontmoet ook vrienden van Jos. Een daarvan is Jan Buisman, een aannemer. Wilto wil graag het huis van Jos laten verbouwen. Het begint met het verhangen van een aantal deuren in de woning, maar al snel mondt het uit in een grootse verbouwing. Ook gaat Jan Buisman met Wilto de winkelpanden bezoeken. Die zullen ook verbouwd moeten worden om de winkels open te krijgen. Jan Buisman kan de rekening van de verbouwing van de woning op naam van het bedrijf  van Jos en Wilto zetten. Wilto zegt steeds zorg te zullen dragen voor de betaling van de factuur. Als de kosten hoog op gaan lopen, vraagt Buisman waar de betalingen blijven. Steeds heeft Wilto verhalen waarom hij het nog niet betaald heeft. E. schermt met een lijfrente-uitkering die spoedig uitgekeerd zal worden. Maar het geld komt niet. Het huis is verbouwd en Buisman blijft met een onbetaalde factuur zitten van duizenden euro’s.

  Niet alleen Buisman, Jos Veltmeijer, Mieke Posma en vele anderen blijven benadeeld achter. Ook werkgevers waar Wilto E. heeft gewerkt, heeft hij opgelicht. Een bedrijf dat speciale bedden produceert heeft Wilto vier maanden in dienst. Het bedrijf komt er achter dat er onderdelen ontvreemd zijn, maar ook dat de klanten zijn voorgelogen. Ze starten een onderzoek en als Wilto daar achter komt, verdwijnt hij met de noorderzon.

  De namen van deze bedrijven zijn bij de redactie bekend.

  De jaren na de eerste uitzending van Opgelicht?! heeft Wilto E. steeds opnieuw slachtoffers gemaakt. Opgelicht?! heeft veel mensen en bedrijven gesproken die op negatieve wijze met hem te maken hebben gehad. Een aantal van hen zit door hem financieel aan de grond, sommige zelfs in de schuldsanering.

  Gesprek

  Opgelicht?! gaat langs bij Wilto E. om de klachten aan hem voor te leggen. We treffen hem bij een familielid. Hij staat ons uiteindelijk te woord, maar schudt alle beschuldigingen van de hand. Hij heeft niemand opgelicht. Hij heeft in veel bedrijven geld gestoken en is zelf veel geld kwijtgeraakt.  Maar geeft wel aan dat het een masker is, dat hij opheeft en dat hij in zekere zin wel mislukt is.

  Na dit gesprek mailt Wilto E. twee verklaringen. Daarin stelt hij dat hij met veel gedupeerden een betalingsregeling heeft.. Tot op heden heeft hij zich daar echter nog niet aan gehouden. Niemand heeft nog het volledige bedrag terugbetaald gekregen.

 • Ook interessant