Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wilma de B.

  Wilma de B.

  Een koopzieke verleidster, zo zou je Wilma de B. kunnen typeren. Ze zoekt via datingsites haar veroveringen. Ze trekt dan zo snel mogelijk bij ze in en begint dan als een dolle kleding te bestellen via webshops. Betalen doet ze niet en als ze tegen de lamp dreigt te lopen, laat ze zich door haar volgende vlam ophalen. Daarna begint het hele spelletje opnieuw.

  In 2007 vertrekt Wilma de B. bij haar man en dochter, na bijna 25 jaar huwelijk. Ze heeft een vriend gevonden in Limburg. Een jaar later staat ze met hangende pootjes weer voor de deur bij haar man. Hij wil haar niet terug, omdat hij ontdekt heeft dat Wilma voor 60.000 euro aan schulden heeft gemaakt.

  Nieuwe partner

  In 2014 vindt Wilma nieuwe partner Henk in Sliedrecht. Hij haalt haar op uit Duitsland. Na een paar maanden in Sliedrecht gewoond te hebben, vertrekt Wilma naar Heemstede. Haar nieuwe lover haalt haar op. Ze doet voorkomen dat ze bij een familielid gelogeerd heeft. Henk heeft op dat moment geen idee waar Wilma is. Hij zoekt contact met Facebookvrienden van Wilma omdat hij nog geld van haar moet krijgen. Haar vertrek is heel plotseling geweest. Henk overlijdt in 2015. Na zijn overlijden vindt zijn familie tijdens het opruimen een tas van Wilma. In die tas liggen voor duizenden euro’s aan onbetaalde rekeningen van postorderbedrijven. De deurwaarders staan wekelijks op de stoep.

  Deurwaarders

  Wilma verblijft een paar maanden in Heemstede. Eerst bij de zus van haar nieuwe vriend Gerard in huis, daarna gaan Wilma en Gerard samenwonen. Dit gaat een aantal maanden goed. Wanneer Gerard wil dat ze gaat werken en bijdraagt in de kosten, is ze al snel met de noorderzon vertrokken. Zowel Gerard als zijn zus hebben wekelijks deurwaarders voor de deur staan die op zoek zijn naar Wilma. Wilma blijkt al die tijd ongelooflijk veel besteld te hebben bij verschillende postorderbedrijven. Ze bestelt onder haar eigen naam, maar ook onder valse namen.  

  Datingsite

  Wilma belandt bij een man in Gorinchem, terwijl ze ondertussen alvast naar een nieuwe lover zoekt. Die vindt ze in Henk uit Oldebroek. Net als bij de andere mannen leren ze elkaar via een datingsite kennen. Henk haalt haar op en ze gaan meteen samenwonen. Van werken komt niet veel, want Wilma is druk met andere dingen: kleding bestellen bijvoorbeeld. Na twee maanden vertrouwt Henk zijn bankpas aan Wilma toe om boodschappen te doen. Wat hij op dat moment nog niet doorheeft, is dat Wilma na het boodschappen doen steeds een klein bedrag pint. In totaal bijna 2000 euro.

  Spullen en nog meer spullen

  Dan komt Henk erachter dat Wilma met andere mannen afspreekt en de bestelde kleding niet betaalt. Hij besluit een eind aan de relatie te maken. Dus Wilma vertrekt weer. Ze laat een kamer vol met onbetaalde goederen achter. Schoenen, tassen, en stapels kleding. Dit keer hoeft ze niet heel ver te rijden. Ze gaat naar Almelo. Na zes weken houdt ze het daar voor gezien en is haar volgende bestemming Vroomshoop. Hier verblijft ze slechts drie dagen. Zowel de man uit Almelo als die uit Vroomshoop krijgen meerdere aanmaningen op de mat. Het gaat om spullen die Wilma heeft besteld, maar niet betaald. Vanuit Vroomshoop laat ze zich ophalen en vertrekt naar Alblasserdam. Ook hier mag ze niet blijven. Wilma is alleen maar met haar telefoon bezig en doet verder geen moeite om een beetje gezellig te zijn. Het volgende bij ons bekende adres is in Spijkenisse. Jurgen heet haar nieuwe vriend. Hij is dolblij met Wilma en doet zijn best het haar naar de zin te maken. Samen vieren ze kerst en oud en nieuw. De familie van Jurgen is blij dat hij eindelijk een leuke vriendin aan de haak heeft geslagen. Het geluk is van korte duur. De facturen van postorderbedrijven stromen binnen. Wilma is vooral met haar telefoon in de weer en voor Jurgen het doorheeft, is ze weer vertrokken.

  Dochter

  Wilma heeft uit haar huwelijk een dochter. Ze is nog maar een tiener als haar moeder het gezin verlaat. Hoe jong ze ook is, ze heeft wel door dat haar moeder zich inlaat met andere mannen en dat er problemen zijn met geld. Ze moet zich regelmatig achter de bank verstoppen als er een deurwaarder voor de deur staat. Wanneer haar moeder weg is, vindt haar vader stapels niet-betaalde facturen in de kast. De schulden zijn zo hoog opgelopen dat ze het huis uit moeten. Omdat haar ouders in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, is Wilma’s ex nu 10 jaar later nog steeds deze schulden aan het afbetalen. Voorlopig is het eind nog niet in zicht. Wilma’s dochter heeft haar moeder al bijna negen jaar niet meer gezien. Heel af en toe bellen ze elkaar. Omdat ze altijd voorgelogen wordt, heeft ze het contact inmiddels verbroken. De afgelopen jaren is ze wel regelmatig geconfronteerd met het gedrag van haar moeder. Steeds weer bellen mannen die vragen waar Wilma is, omdat ze nog geld van haar krijgen. Dit moet stoppen, daarom doet Wilma’s enige kind mee aan het programma Opgelicht?

  In gesprek met Wilma

  Wanneer Opgelicht?! Wilma de klachten voorlegt die zijn binnengekomen, ontkent ze een probleem te hebben. Ze weet van niets en vindt het allemaal maar raar. Haar nieuwe vriend weet ook niet wat hij ervan denken moet en na een paar dagen besluit hij Wilma het huis uit te zetten. Wilma belt een oude vlam en vraagt of hij haar komt ophalen. Zo gezegd, zo gedaan. Wilma zet de waarheid wel direct naar haar hand. Zo is ze niet het huis uitgezet, maar vertelt ze dat ze zelf niet langer in Spijkenisse kan blijven wonen. Het is een huishouden van Jan Steen. In deze troep kan ze onmogelijk leven en ze wil weg. Haar ex wordt met de grond gelijkgemaakt. Als Wilma en haar oude vlam aankomen op het thuisadres staat de verslaggever van Opgelicht?! op haar te wachten. Deze keer lijkt Wilma in te zien dat liegen geen optie meer is en geeft ze schoorvoetend toe een koopverslaving te hebben.

 • Ook interessant