Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Willem S., paardenhandelaar

  Willem S., paardenhandelaar

  Willem S. wordt omschreven als een welbespraakte, nette man. Maar zijn oplichtingspraktijken zijn alles behalve netjes. S. is vooral actief in de paardenwereld; hij huurt stallen en koopt paardenvoer zonder dit te betalen. Verder geeft hij zich uit onder andere namen en biedt paarden te koop aan met foto's die niet kloppen. Met zijn vlotte babbel weet hij zijn slachtoffers gemakkelijk in te palmen en hun zakken te legen.

  Theo Bosman, Johan S., Wim S. of mijnheer Ebus; het zijn allemaal aliassen van een en dezelfde oplichter: Willem S. Een man die vooral in de paardenwereld zijn gedupeerden al zeker acht jaar voor vele duizenden euro's tilt. De lijst van gedupeerden is lang; huurbazen die nog duizenden euro's huur tegoed hebben, paardenvoerleveranciers, dierenartsen, verhuurders van stallen, etc. etc.

  Geen huur betalen

  Meerdere malen heeft S. huizen gehuurd, maar betaalde daar niet of nauwelijks huur voor. Eenmaal, toen het hem te heet onder de voeten werd, is hij zo snel vertrokken dat hij de was zelfs aan de lijn heeft laten hangen. Hij verhuist om de haverklap en gaat in 2002 over de grens naar België wanneer Nederland hem te klein wordt. Daar gaat hij onverstoorbaar door met zijn malafide praktijken.

  Paardenhandel

  Op Sporthorses.nl biedt S. paarden te koop aan met foto's die niet kloppen met het aangeboden paard. Elke keer gebruikt hij in de advertenties een andere naam. Willem heeft dus diverse stallen gehad, maar op één na staan ze niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, terwijl hij er wel handel dreef. De stal die WEL ingeschreven staat is AS stables en die staat op naam van zijn zoon Andries.

  Gedupeerden

  Filip en Wilfried Bekaert zijn gedupeerden van S. Ze komen met hem in contact als ze een toppaard wilden verkopen. S. beloofd het paard voor Bekaert te verkopen. Als het niet binnen drie maanden lukt, zo staat in de papieren, koopt S. het paard voor het afgesproken bedrag. Bekaert geeft S. kopieën van de papieren zodat de koper deze kan inzien. Maar S. heeft heel andere bedoelingen.

  Ongeduldig

  Na een half jaar is het paard nog steeds niet verkocht en wordt Bekaert ongeduldig. Ze gooien de prijs omlaag en S. zegt een koper te hebben. Bekaert wacht geduldig af, tot hij op een dag hoort dat zijn paard al in het vliegtuig zit om te worden vervoerd naar Canada. Bekaert rijdt als een dolle naar het vliegveld maar het is al te laat; zijn paard is vertrokken, zonder de originele papieren en S. laat niets meer van zich horen en verdwijnt spoorloos.

  Als de gebroeders Bekaert op zoek gaan naar S. komen ze nog veel meer mensen tegen die nog geld van hem krijgen, en verdwijnt het laatste restje hoop dat ze nog hebben om hun geld, noch hun paard ooit weer terug te zien.

  Verhaal halen

  Wanneer wij verhaal gaan halen bij hem thuis, komen zijn vrouw en zoon Andries naar buiten. Woedend ontkennen zij alle aantijgingen en bellen de politie om ons team van hun erf te laten verwijderen. S. heeft meerdere malen toegezegd met ons te willen praten, maar telkens wanneer de afspraak dichterbij komt, belt hij af of kwam niet opdagen.

  Oplichtingsverleden

  S. is sinds 1999 actief met oplichtingspraktijken. Hij huurt kapitale woningen, betaalt de borg of de eerste maand huur en vervolgens niets meer. Hij bestelt goederen en betaalt niet. Hij vertrekt van ieder adres zonder een spoor achter te laten; hij laat een enorme chaos achter en nieuwe bewoners van de woning worden nog jarenlang geconfronteerd met poststukken (onbetaalde rekeningen, aanmaningen, dagvaardingen etc) die voor S. bedoeld zijn. De laatst bij ons bekende verblijfplaats was in Zuid-Limburg, de gemeente Margraten. Op 11 augustus is S. daar, samen met zijn vrouw, zoon en dochter uit het huis gezet in verband met de huurachterstand. Vanaf januari 2008 was op dat adres geen huur meer betaald.

  Oplossingen

  S. beloofde ons in maart 2008 dat hij alles aan het oplossen was, dat z'n vrouw het nu goed ging regelen en dat hij in april 2008 met ons contact op zou nemen om aan te geven hoe het verder zou gaan. U raadt het al; we hebben niets meer van hem vernomen. Er staan nog voor tienduizenden euro's aan schulden open en S. weigert te betalen. Hij houdt iedereen aan het lijntje, doet telkens weer beloftes maar het is een en al bedrog.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant