Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wie is oplichter en 'miljonair' Jan de Kuijper?

  Wie is oplichter en 'miljonair' Jan de Kuijper?

  Zeeuwse babbelaar Jan de Kuijper zag tientallen jaren lang kans onder de radar te opereren. Zijn geschiedenis lijkt op het plot van een jongensboek. De Kuijper was betrokken bij de diefstal van een meesterwerk van schilder Rubens. Hij drukte miljoenen aan valse dollars en wist Nederlandse zakenmannen tonnen uit de zak te praten. Ook nu op 78-jarige leeftijd gaat hij, samen met zijn vrouw Mies, door met zijn zwendelpraktijken.

  Bekijk het fragment over Jan de Kuijper in de uitzending van Opgelicht van 11 december 2018 hier

  In juli 2018 werd De Kuijper aangehouden vanwege de poging tot oplichting. Samen met zijn vrouw Mies tekent De Kuijper een koopovereenkomst voor een vrijstaande villa in het Zeeuwse Goes. Verkoper Jan Foudraine laat het bejaarde stel al volop voorpret hebben rond het huis: gordijnen opmeten en tuinieren. Maar het geld komt maar niet door. De Kuijper geeft aan dat hij miljoenen heeft verdiend als piloot. Zijn vermogen zou bij een buitenlandse bank geparkeerd staan en dat geeft vertraging. Jan de Kuijper wel het banksaldo zien van de buitenlandse rekening er zou ruim vijf miljoen dollar op staan.

  Het uitstellen van de overdracht duurt zo lang dat Jan Foudraine genoodzaakt is een overbruggingshypotheek te nemen. Want hij heeft al een nieuw huis gekocht en zit met hoge dubbele maandlasten. Dan hoort hij toevallig van buurtgenoten: 'Er schijnt een ouder echtpaar actief te zijn, die echt tot de notaris gaan maar helemaal geen geld hebben. Ze doen het voor de kick.'

  De beerput gaat open

  Jan de Kuijper en zijn vrouw blijken de afgelopen tijd voor meerdere panden in de Muziekwijk in Goes te hebben getekend. Foudraine ontbindt de koop en doet aangifte bij de politie. Voor de politie is het echtpaar zeker geen onbekende. In 2017 werd Jan de Kuijper al veroordeeld voor flessentrekkerij, oplichting en het gebruik maken van valse documenten. Hij kreeg daarvoor vijftien maanden celstraf waarvan vijf voorwaardelijk. Slechts een paar maanden na zijn vrijlating, nog in zijn proeftijd, gaat De Kuijper opnieuw door met zijn praktijken en daar zijn Jan en Evelyn de dupe van.

  De Kuijper moet zich opnieuw in de rechtbank verantwoorden. Op 6 november wordt hij veroordeeld tot 108 dagen cel waarvan een derde voorwaardelijk. Ook moet hij de vijf maanden voorwaardelijke straf alsnog uitzitten die hij in 2017 kreeg opgelegd.

  Wie is deze 'miljonair' Jan de Kuijper?

  In 1940 werd Jan geboren in Vrouwenpolder en hij groeit op in Kloetinge, vlakbij Goes. Zijn vader heeft een bedrijf dat transportbanden voor de Zeeuwse industrie produceert. Als De Kuijper zijn HTS werktuigbouw studie afrondt stapt hij in het familiebedrijf. Ook zijn toekomstige vrouw weet van ondernemen. Mies Cok groeit op in dezelfde straat als De Kuijper. En haar familie is multimiljonair: ze bezitten het supermarktconcern Cok Midland. Het stel trouwt in 1966, ze verhuizen naar een industrieterrein in Vlissingen, waar Jan zijn eerste eigen zaak start: De Kuijper BV.

  Jan en Mies verhuizen het bedrijf naar Terneuzen en komen in contact met zakenpartners Bravenboers en Scheers. De Kuijper richt samen met hen KBS Holland BV op. Ze realiseren miljoenenprojecten in het buitenland. In 1974 wordt De Kuijper in België opgepakt voor de heling van een gestolen schilderij van Rubens. Eenmaal in verhoor vertelt De Kuijper, tot stomme verbazing van de rechercheurs, dat hij ook betrokken is bij het drukken van miljoenen valse dollars. Hij bekent alles en krijgt een gevangenisstraf.

  Jan wordt uit KBS Holland BV gezet en ondertussen houdt Mies samen met de bedrijfsleider De Kuijper BV draaiende. Jan kan na zijn celstraf weer aan de gang in zijn eigen bedrijf. Hij gaat meerdere samenwerkingen aan en start nieuwe bedrijven. Ook nu werkt hij over de landsgrenzen heen. Verschillende bedrijven raken betrokken bij internationale financiële schandalen. Voor een project in Soedan is snel 500.000 gulden nodig en dit wordt geleend door de steenrijke familie van Mies. Uiteindelijk loopt dit project toch mis en gaat het bedrijf failliet. Er wordt aangifte gedaan van onttrekking van goederen uit het faillissement en De Kuijper is opnieuw onderwerp van onderzoek van justitie.

  Van Zeeland naar Roosendaal

  Mies en Jan leven in deze periode een tijd gescheiden van elkaar. Mies gaat terug naar Goes en Jan start een nieuw bedrijf in Roosendaal. Het nieuwe bedrijf van Jan werkt in de handel van transporttechnieken. Hij komt in contact met andere ondernemers en start een project om grote hoeveelheden vervuilde grond te scheiden. De Kuijper probeert dit samen met zijn zakenpartners in het buitenland te verkopen. In deze periode, rond 1990, is Mies weer terug bij haar man en gaat Jan de Kuijper op zoek naar investeerders. Dit doet hij op vliegclub Seppe. Hij doet zich voor als succesvol fabrikant en werkt zich binnen bij een groepje gefortuneerde vliegvrienden.

  Op de sportvliegclub laat hij zich ontvallen dat hij beleggingen kan regelen met een hoog rendement op korte termijn. Een van de vliegeniers leent hem een behoorlijk bedrag en krijgt dat snel met forse rente terug. Het verhaal gaat rond en vijf zakenlui lenen enorme bedragen aan De Kuijper, in totaal gaat het om 1,8 miljoen gulden. Ondanks alle mooie beloftes komt er geen cent terug.

  De aanhouder wint

  De vliegvrienden doen aangifte en een lang traject van procedures, rechtszaken en media-aandacht volgt. Jan en Mies zijn inmiddels naar België vertrokken waar ze een luxe villa betrekken. Maar schuldeisers weten hen ook daar te vinden. Gedurende het juridische traject in Nederland maakt het echtpaar ook in hun nieuwe thuisland schulden. Klussen die ze laten uitvoeren aan hun villa worden niet betaald en ook de huur is een probleem. Uiteindelijk worden ze beiden failliet verklaard rond 1994.

  Dit weerhoudt hen er niet van om hun luxe levensstijl voort te zetten. Ze wonen in diverse villa’s waaronder een in Kapelle. Daar weten ze in het begin van de nieuwe eeuw meerdere jaren te verblijven. Huurbetalingen gaan moeizaam. Als de huurbaas na drie maanden achterstand aan de bel trekt, weet het echtpaar opeens de volledige achterstand plus drie maanden vooruit te betalen. Dit herhaalt zich vervolgens tot dat de verhuurder het zat is. Hij weet het Nederlandse stel uit zijn huis te zetten. Ook in België wordt Jan de Kuijper door justitie vervolgd en veroordeeld. Hij moet daar tien maanden de cel in. De Kuijper weet deze straf echter te ontlopen en verhuist terug naar Nederland.

  Van villa naar vakantiepark

  Ditmaal huren ze geen luxe villa’s meer, maar verschuilen Jan en Mies zich op vakantieparken. Een plek waar schuldeisers hen moeilijk kunnen traceren.

  Wel moet het stel zich kunnen vervoeren. In 2012 meldt De Kuijper zich bij autoverhuurder Piet Vogelaar in Goes. Hij huurt daar meerdere malen een luxe auto. De Kuijper moet een borg betalen om de auto mee te krijgen. Dat doet hij netjes, maar op het moment dat de huurperiode afloopt en er of bijbetaald moet worden of de auto teruggebracht moet worden, wordt het contact lastig. Uiteindelijk krijgt Vogelaar helemaal geen contact meer met De Kuijper. Op het opgegeven adres woont de zus van De Kuijper, maar Jan zelf is nergens te bekennen. Gelukkig voor Vogelaar merkt een werknemer van een vakantiepark op dat Jan en Mies, die op het park verblijven maar ook daar de huur niet betalen, rijden in een auto van Piet. Zodoende kan hij met slechts een paar tientjes gemiste inkomsten de auto terughalen.

  De Zeeuwse babbelaar

  Ondernemers in West-Brabant hebben minder geluk. In 2014 lopen Jan en Mies de Kuijper het hotel De Blauwe Vogel in Bergen op Zoom binnen. Op dat moment wordt het hotel gerund door Els en Piet. Jan de Kuijper vertelt hen dat hij een tijdelijk onderkomen zoekt omdat hun appartement verbouwd wordt. Naast een kamer maken ze ook gebruik van het restaurant van het hotel. Af en toe betaalt hij een stukje van de snel oplopende rekening. Twijfel ontstaat als Els en Piet van andere mensen horen dat De Kuijper en zijn vrouw geleend geld niet terugbetalen. Een lokale autodealer klopt aan bij het hotel omdat Jan ook daar een forse rekening heeft openstaan. Jan de Kuijper heeft een plausibel verhaal. Hij heeft wel geld, maar dat staat in Spanje. Hij laat een bankgarantie zien om dat te bewijzen. Els gaat zelfs met Jan mee naar de bank en ook de bankier geeft aan dat het geld dan binnenkort wel zal komen. Wat de bank ook beweert, de maat is vol als de onbetaalde rekening bijna de 20 duizend euro aantikt. De Kuijper en zijn vrouw moeten vertrekken. Het bejaarde echtpaar probeert dezelfde truc later bij een ander hotel in Bergen op Zoom en bij B & B’s in Sint Maartensdijk. Niet lang hierna is het spel tijdelijk uit. Jan de Kuijper moet na aangiften van diverse gedupeerden voor de rechter verschijnen en de rest is geschiedenis.

  Momenteel zit Jan de Kuijper nog zijn straf uit in de gevangenis in Middelburg. Echtgenote Mies De Kuijper- Cok wil geen enkel commentaar geven op onze vragen.

 • Ook interessant