Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Where is Gary?

  Where is Gary?

  We hebben het allemaal weleens gehad. Er komt iemand naar u toe die u vraagt om hem wat geld te lenen. Omdat hij net wat tekort heeft voor een treinkaartje of wat dan ook. Wat doet u? Een paar tientjes lenen of niet?

  'Where is Gary' is een verhaal over een man die zeker al 10 jaar op allerlei stations en luchthavens geld leent. Maar terugbetalen doet hij niet...

  Het is november 2009 als filmmaker Jean-Baptiste Dumont op een treinstation in Brussel wordt aangesproken door een man die zichzelf voorstelt als Gary Wilson. Gary vertelt dat zijn portemonnee is gestolen en vraagt Jean-Baptiste hem wat geld te lenen voor de reis naar huis in Noorwegen. Jean-Baptiste gelooft het verhaal van Gary en leent hem 100 euro. Gary geeft Jean-Baptiste zijn contactgegevens en belooft het geld terug te betalen, zodra hij weer thuis is.

  Als Jean-Baptiste maar niets hoort van Gary, besluit hij hem te googelen. Er verschijnt een groot aantal zoekresultaten met berichten van verschillende mensen die in aanraking zijn gekomen met Gary. Zo komt Jean-Baptiste erachter dat hij is opgelicht door deze man. En hij is niet de enige! Al jaren blijkt Gary dezelfde smoezen en zielige verhalen te gebruiken om mensen geld af te troggelen op treinstations en luchthavens door heel Europa.

  Jean-Baptiste raakt gefascineerd door deze Gary. Hij besluit dat hij hem wil opsporen en geeft zichzelf precies tien weken om Gary te vinden. Hij lanceert de website www.whereisgary.net en een facebookpagina waarop andere gedupeerden contact met hem kunnen opnemen. Iedereen die een aanwijzing heeft waar Gary zich zou kunnen bevinden, kan zich op deze sites melden. Aan de hand van deze aanwijzingen begint de interactieve digitale zoektocht naar Gary.

  Ook in de media is er veel aandacht voor de speurtocht. Deze aandacht is echter niet alleen positief. Journalisten zetten hun vraagtekens bij het project en twijfelen aan de oprechtheid van Jean-Baptiste. Ook de Facebookpagina wordt offline gehaald, omdat deze lasterlijk zou zijn. Hiermee verdwijnt in één klap een groot deel van de communicatie en content. Een grote tegenvaller maar Jean-Baptiste zet zijn project voort.

  Ondertussen blijven er reacties binnenkomen, maar de gouden tip blijft uit. Na weken zoeken heeft Jean-Baptiste Gary nog steeds niet gevonden. Als de tijd begint te dringen en het eind van de tien weken in zicht komt, neemt een Nederlander contact op met Jean-Baptiste. Niet lang daarvoor is hij in aanraking gekomen met Gary op het vliegveld Schiphol. De zoektocht verplaatst zich naar deze luchthaven, waar het net zich sluit en Jean-Baptiste oog in oog komt te staan met de man waarop hij al die weken heeft gejaagd.

 • Ook interessant