Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Werknemers op grote schaal gedupeerd door Machiel D.

  Werknemers op grote schaal gedupeerd door Machiel D.

  De 47-jarige Machiel D. uit Noord-Holland is met verschillende bedrijven actief in de bouw. Hij dupeert volgens vakbond CNV metselaars op grote schaal. Zeker tien bouwvakkers krijgen te weinig salaris of pensioen. Lange juridische procedures tegen de bedrijven van D. leveren niets op. Enkele werknemers van D. vertellen in Opgelicht?! hun verhaal.

  D. was eerder betrokken bij uitzendbureau The 5 Daily Work. Dit bedrijf verkocht leerwerkbanen voor mensen in de bijstand aan Nederlandse gemeenten. Het bedrijf deed onder andere zaken met Utrecht, Zaandam en Nijmegen. Na een opleiding van enkele maanden in de bouw zouden werknemers een vast contract krijgen.

  Afspraken geschonden

  Minimaal 500 mensen kregen zo'n leerwerktraject, meldt een voormalig bedrijfsleider in Opgelicht?! De man die anoniem wil blijven, vertelt dat afspraken met deelnemers vaak werden geschonden. Zo moest het vervoer naar de bouwplaatsen soms zelf betaald worden. De opleiding stelde weinig voor. En gewerkte uren werden regelmatig niet uitbetaald.

  Volgens de voormalig bedrijfsleider werden hardwerkende mensen opgelicht door Machiel D.. Hij kreeg regelmatig klachten over de arbeidsomstandigheden bij the 5 Daily Work. Omdat daar niets aan gedaan werd, heeft hij na een jaar ontslag genomen bij het uitzendbureau. 'Ik kon er niet meer van slapen, liep de hele dag te gallen', aldus de bedrijfsleider in Opgelicht?!

  Faillissement

  The 5 Daily Work en een aantal andere bedrijven waar Machiel D. in opduikt, gaan in 2013 failliet. De curator die dit faillissement afwikkelde, Derk van Geel, constateert dat Machiel D. fraude pleegde bij het faillissement. D. maakte op het laatste moment nog 10.000 euro naar zijn eigen bankrekening over, zo'n overboeking is in dat stadium niet toegestaan, aldus Van Geel.

  De curator noemt de bedrijfsvoering van D. en zijn compagnons 'een zooitje'. Een deugdelijke boekhouding kon niet worden overlegd. En het lukte pas na weken om een bespreking te krijgen met D. en zijn compagnons. Een restschuld van zo’n 100.000 euro blijft  tijdens het faillissement open staan.

  Na het fiasco blijft D. actief in de bouw met tal van ondernemingen. Zo is hij is de man achter de bedrijven Vliet BV, 5 Vliet BV en metselbedrijf Jansen. Curator Van Geel vindt dat het Openbaar Ministerie de taak heeft de zaken van D. te onderzoeken, gezien de eerdere fraude bij het uitzendbureau.

  Achterstallige betalingen

  Ook bij de huidige bedrijven van D. doen zich problemen voor. Zeker tien metselaars hebben te maken met achterstallige betalingen, meldt vakbond CNV Vakmensen. D. dupeert werknemers op grote schaal, stelt de vakbond.

  Een 63-jarige metselaar kreeg enkele maanden geen cent meer tijdens een periode van ziekte. Hij moest zijn pensioengeld aanspreken om het vol te houden. De bouwvakker heeft inmiddels een vordering van 80.000 euro op het bedrijf van D..

  Een andere metselaar kwam in financiële problemen door te werken bij Jansen BV. Hij kreeg geen doorbetaling bij ziekte en blijkt geen pensioen te hebben opgebouwd. CNV Vakmensen staat hem bij in een juridisch procedure tegen het bedrijf. De metselaar wil 3500 euro aan achterstallig loon alsnog betaald krijgen.

  Schriftelijke reactie

  Machiel D. laat schriftelijk weten dat de ondernemingen geen betalingsachterstanden hebben. Over zijn rol bij het uitzendbureau schrijft hij aan Opgelicht?!:

  'Bij Daily Work bv heb ik in loondienst gewerkt, ik ben daar niet aangesproken als bestuurder. Over de tot stand gekomen overeenkomsten met de gemeente kan ik u weinig berichten daar ik daar niet bij betrokken was, deze werden afgesloten door de bedrijfsleiding.'

  Over achterstallige betalingen aan werknemers schrijft D.:

  'Ondanks het faillissement van The 5 uitzendburo bv zijn er geen mensen zonder loon gebleven en hebben alle uitzendkrachten hun loon tot de laatste cent gehad.'

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Hulp
  • Nieuws

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant