Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vito de H.

  Vito de H.

  Quintino Aureliano de H., roepnaam Vito. De 43-jarige ondernemer produceerde onder meer voor Net5 de serie Fashion Planet. Een komische dramaserie, gebaseerd op de film The Devil Wears Prada’. Als tv-producent krijgt hij naast de medewerking van een ervaren cast en crew, de steun van de grote sponsor van de serie H&M. SBS, waar Net5 onderdeel van uitmaakt, betaalt hem ook keurig volgens het contract. Maar een jaar na het uitzenden van de serie blijkt er nog een hoop puin te ruimen, zowel emotioneel als financieel. En Vito de H. is er dan al lang vandoor. Hoe heeft dit zo mis kunnen gaan?

  Acteurs

  Opgelicht?! sprak met een vijftal acteurs: Manouk van der Meulen, Marian Mudder, Howard van Dodemont, Edo Douma en Dennis Overeem. Dennis is tevens bedenker, schrijver en regisseur van de serie. 

  Allen laten zij weten dat ze erg teleurgesteld zijn in Vito de H., maar ook in SBS. Ze hadden van SBS meer morele steun verwacht. Voor Vito de H. hebben zij geen goed woord over. Ze noemen hem als producent een ‘cowboy en een oplichter’. 

  De crew van Fashion Planet is financieel en emotioneel ook zwaar gedupeerd. Sommige hebben zelfs kosten gemaakt, zoals Esther Akkerhuis van de catering. Zij heeft allerlei inkopen gedaan die niet betaald zijn. Ook is haar loon niet betaald. We praten over 21.000 euro. Ongeveer hetzelfde bedrag staat ook nog open voor art deco, namelijk 25.000 euro. Voor de man van het licht is zelfs een heel stuk van zijn pensioen opgegaan, hij moet nog 66.000 euro krijgen. 

  SBS

  Iedereen kan fluiten naar zijn geld en ook SBS geeft aan Opgelicht?! geen openheid van zaken. In eerste instantie zeggen ze toe een interview te geven, maar zeggen dit op het laatste moment toch af. Vreemde gang van zaken. Ze laten in een schriftelijke verklaring het volgende weten: 

  “Het creatieve idee achter Fashion Planet was een leuke en vernieuwende dramaserie van hoog niveau. In de uitvoering is producent DDMC, naar achteraf is gebleken, ernstig tekortgeschoten. Het is uiterst pijnlijk dat bij de productie van Fashion Planet zoveel medewerkers gedupeerd zijn geraakt. Net5 heeft aan al haar verplichtingen voldaan, maar net als alle gedupeerden weten wij ook niet waar de bedragen die wij aan DDMC hebben betaald zijn gebleven. Het is aan de curator om een antwoord te vinden op deze vraag en de onderste steen boven te krijgen.”

  Meer dan zestig schuldeisers

  Volgens de vakbond FNV staat meer dan vijfhonderdduizend euro open aan facturen bij DDMC en zijn er meer dan 60 schuldeisers. Dit is zo’n beetje de hele cast en crew. De FNV heeft het hele traject gevolgd en even leek het vorig jaar dat er wellicht nog geld zou komen, want Vito vertelde dat er een overnamekandidaat was en deze zou alles op gaan lossen.

  Achteraf is dit een wassen neus gebleken en heeft het alleen maar voor vertraging en uitstel gezorgd. De BV DDMC is op naam gezet van een 23-jarige Poolse mevrouw in Engeland.

  DDMC is in januari 2015 failliet verklaard, samen met een aantal andere BV’s van Vito de H.. Vito zegt dat hij geen boekhouding heeft, want alles in verkocht. De mevrouw van 23 in Engeland is vooralsnog onbereikbaar voor de curator. Dit alles geeft toch te denken.

  Eerder failliet

  Als Opgelicht?! in het verleden van De H. duikt komen we eerdere soortgelijke bedrijven tegen die ook failliet zijn gegaan. Onder andere Studio301 in Almere en een bedrijf in België genaamd de Filmkeuken, waarvan later de naam verandert in De Vonlondonn Group. We spreken slachtoffers die ons vertellen zich bedonderd te voelen en allemaal nog geld van De H. krijgen. 

  Nauwelijks communicatie

  Vanuit DDMC is nauwelijks gecommuniceerd naar acteurs en freelancers wat betreft de stand van zaken. De enige die weet waar het geld is gebleven is De H. zelf. Om zijn kant van het verhaal te horen wil Opgelicht?! hem graag spreken. 

  Afspraak

  Vito woont officieel niet in Nederland. Maar na onderzoek van Opgelicht?! ontdekken we dat hij via een vriendin spullen aanbiedt op marktplaats. En deze spullen behoren mogelijk toe aan de failliete boedel van DDMC. Als dit zo is maakt hij zich schuldig aan bedrieglijke bankbreuk.

  Wij besluiten een afspraak te maken door ons voor te doen als koper van deze spullen. De curator lichten wij ook in. En op zijn verzoek is de politie aanwezig om zo de spullen onder zich te kunnen nemen. 

  Als Vito de camera ziet is het opeens niet meer zo’n prater. Hij wil geen verklaring afleggen en zegt alleen te willen praten zonder camera, maar dat willen wij niet aangezien iedereen voor camera met ons praat. 

  De curator neemt de spullen in beslag en wij geven Vito ruimschoots de kans zijn verhaal te doen, maar we krijgen geen uitleg en zo weten we dus niet waar het geld gebleven is. 

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Uitzending
 • Ook interessant